Ti ideer der forbedrer verden
Af Lasse Skytt
1. Robot sikrer jobsamtale uden diskrimination
Ifølge en undersøgelse har tre ud af fire jobansøgere i Sverige været udsat for diskrimination i ansøgningsprocessen, bl.a. på grund af deres etnicitet, alder, køn eller udseende. For at undgå, at jobsamtaler påvirkes af følelser og fordomme, har et svensk AI-firma udviklet robotten Tengai, som er programmeret til ikke at have nogen bias. Jobkandidaten kan således sidde over for en neutral interviewer. Efterfølgende laver Tengai en skriftlig transskription af jobsamtalen, som HR-afdelingen kan tage stilling til.
2. IKEA-gardin renser luften i hjemmet
Luftforurening er et globalt problem, som ifølge WHO koster otte millioner mennesker livet hvert år. Nu vil IKEA gøre noget ved sagen, så den svenske møbelgigant har udviklet et nyt gardin, der kan reducere indendørs luftforurening. Ved hjælp af en mineralbaseret overflade på gardinet nedbrydes de forurenende stoffer i luften, når gardinet kommer i kontakt med sollys eller elektrisk lys. IKEAs gardin har fået navnet Gunrid og er på markedet til næste år.
3. ClimaCell vil sende skumplast på historiens mødding
Hver dag bruges skumplast – også kendt som flamingo – til at beskytte elektronik og andre skrøbelige varer transporteret i papkasser. Problemet er bare, at skumplast tager op mod 500 år at nedbryde. Derfor har amerikanske TemperPack lavet et klimavenligt alternativ, ClimaCell, som udleder 97 procent mindre CO2 end skumplast. Det bæredygtige materiale er lige så genanvendeligt som pap, og TemperPacks erklærede mål er at udrydde al skumplast fra verdens fremtidige affaldskredsløb.
4. Insekter i hundemaden skal få husdyr til at skære ned på kødforbruget
Menneskers forbrug af oksekød medvirker i stor grad til udledningen af klimaskadelige metangasser fra kvæg. Men også menneskets bedste ven – hunden – er ”medskyldig”. Faktisk anslås det, at vores husdyr spiser 20 procent af det kød, der forbruges på verdensplan. For at få hunde til at skære ned på kødforbruget har det britiske firma Yora lavet et klimavenligt alternativ: hundemad med proteinrige insekter. Produktet er nu på hylderne i Storbritannien.
5. Byggemateriale af kartoffelskræller skal erstatte miljøskadelige spånplader
Spånplader og træproduktet MDF er solide og brugbare byggematerialer. Men de er også miljøskadelige. Alene i Storbritannien bliver 140.000 ton MDF-plader hvert år smidt på forbrændingen, fordi de ikke kan genbruges. Derfor har to britiske designere udviklet en ny løsning, der desuden afhjælper problemet med madspild, fordi deres miljøvenlige byggeplader er lavet af kartoffelskræller fra industrien. De kalder løsningen for Chip[s] Board – en sjov leg med ord, fordi spånplader hedder chipboards på engelsk.
6. ”Fritsvævende” afgrøder dyrkes uden jord
Nigerias voksende befolkning er ved at løbe tør for dyrkbar jord. For at tackle det problem har en nigeriansk landmand startet firmaet PS Nutraceuticals, som benytter den bæredygtige teknologi hydroponi til at dyrke afgrøder året rundt. Afgrøderne vokser i et lukket system, hvor rødderne hænger frit i luften. Fordi næringsstoffer og vand sprayes direkte på rødderne, bruger systemet 95 procent mindre vand end traditionel dyrkning i jorden.7. Verdens første 3D-printede steak uden kød
Det skorter ikke på udvalget af plantefars og andre kødfri måltider i supermarkederne i dag. Men trods en lignende smag begrænser disse produkter sig oftest til simple efterligninger af burgerbøffer, kyllingenuggets eller kødboller. Den spanske startup Novameat har derfor opfundet, hvad den kalder ”verdens første 3D-printede kødfri steak”. Den er lavet af grøntsagsproteiner, som efterligner den fiberholdige konsistens i en steak, og det tager under en halv time at 3D-printe 100 gram af det klimavenlige ”kød”.8. Smart opvaskemaskine sparer på vand og energi
Et strømstik, tre liter vand og ti minutters ventetid. Det er det eneste, man behøver, for at få glas og tallerkener rengjort, hvis man har opvaskemaskinen Tetra stående på køkkenbordet. Tetra vandt Best Innovation Award på elektronikmessen CES 2019, men ikke kun fordi den er brugervenlig. Den er også både vand- og energibesparende og skal ikke kobles til nogen vandrør. Opvaskevandet opvarmes ikke med gammeldags varmelegemer, men ved at der sendes strøm gennem selve vandet.9. Robotarm kan lette arbejdet for plejepersonale
Alene i USA har omkring en million mennesker behov for hjælp til at spise, men det er en både tidskrævende og ofte akavet opgave for plejepersonale og pårørende. Forskere fra University of Washington har nu udviklet en robotarm, der med sensorer, kamera og algoritmer kan identificere indholdet på en tallerken mad og derefter samle det op med en gaffel og føre det op til munden på den pågældende person. Robotarmen kan kobles til f.eks. en kørestol.10. Pulver opfanger CO2
Forskere fra det canadiske University of Waterloo har udviklet et pulver, der via såkaldt adsorption kan filtrere og opfange CO2 fra fossile fabrikker og kraftværker, inden det ryger ud i atmosfæren. Ifølge forskerne er pulveret næsten dobbelt så effektivt som de konventionelle metoder. Når pulveret har opfanget CO2’en, skal det graves ned i jorden for ikke at slippe ud i atmosfæren.