Gå til indhold
NAVNE

Fem der rykker verden

Vi hylder fem danskere, som er med til at skubbe verden i den rigtige retning. Læs mere om Inger Andersen, Jesper Hyhne, Kasper Moth-Poulsen, Thomas Prehn og Toke Thomas Høye.

Inger andersen

Udnævnt til øverste chef for FN's Miljøprogram

Inger Andersen

I februar udnævnte FN’s generalsekretær, António Guterres, danske Inger Andersen som øverste chef for FN’s Miljøprogram, UN Environment (UNEP).

Inger Andersen har mangeårig erfaring fra forskellige FN-organisationer samt fra Verdensbanken, hvor hun i en periode var vicepræsident for Mellemøsten og Nordafrika.

De seneste fire år har hun stået i spidsen for omkring 10.000 frivillige ildsjæle i den internationale fredningsorganisation IUCN, hvis formål det er at fremme bevarelse og bæredygtig udnyttelse af de naturlige ressourcer.

Og fremover bliver Inger Andersen altså chef for UNEP, hvilket glæder udviklingsminister Ulla Tørnæs:

“Hun er en meget kvalificeret kandidat, en meget kvalificeret dansker og en meget kvalificeret kvinde.”

Jesper hyhne

Ny chefredaktør hos DanWatch

Jesper Hyhne
Det undersøgende medie DanWatch har fundet sin nye chefredaktør.

Han hedder Jesper Hyhne og kommer fra en stilling som redaktør på P1 Dokumentar. Han mener selv, at jobbet på mange måder er skræddersyet til ham.

“Den form for undersøgende journalistik, som DanWatch laver – altså at holde stater og virksomheder op på deres fine ord på glittet papir og at tvinge dem til at korrigere de fejl, de har lavet – har været en stærk motivation for mig,” siger Jesper Hyhne til mediets hjemmeside.

Den nye chefredaktør har erfaring fra flere DR-afdelinger samt TV 2 Lorry, ligesom han også har undervist på RUC. Han tiltræder stillingen den 23. april.

Toke thomas høye

Prisbelønnet af Danmarks Frie Forskningsråd

Toke Thomas Høye

Han er blevet kaldt “klimaforskeren, der er bidt af blomster og bier”, og i efteråret blev han prisbelønnet af Danmarks Frie Forskningsråd for idéen om, at maskinlæringskameraer døgnet rundt skal overvåge bestøvning af planter i Grønland.

Toke Thomas Høye hedder han, og til daglig er han seniorforsker på Aarhus Universitet.

Som forsker har han udviklet helt nye metoder, der skal gøre det muligt at undersøge klimaforandringernes påvirkning af samspillet mellem planter og bestøvende insekter.

Ifølge Globalnyt skal hans feltstudier foregå i Arktis, hvor sådanne klimaforandringer vil være kraftigst.

kasper Moth-poulsen

Leder af forskningsgruppe 

Kasper Moth-Poulsen

En forskningsgruppe fra det svenske Chalmers University of Technology har udviklet en teknologi, der kan lagre solens varme til om vinteren i en særlig væske.

Forskningsgruppen ledes af den danske forsker Kasper Moth-Poulsen, som over for DR skitserer, at man med teknologien kan gemme sommerens overflod af solenergi til vinterens mørke og kulde.

Og det er banebrydende, når man tænker på, at halvdelen af vores energiforbrug går til varme, forklarer han.

“Det er en gammel drøm at gøre det her. Og vi har formentlig lavet nogle af de bedste molekyler, der nogensinde er lavet til det her formål,” siger Kasper Moth-Poulsen ifølge DR.

Forskerne regner med, at teknologien kan tages i brug inden for fem år.

Thomas prehn

Ny direktør hos Ungdommens Røde Kors

Thomas Prehn

Danmarks største humanitære ungdomsorganisation, Ungdommens Røde Kors, får en erfaren leder, når den 44-årige Thomas Prehn overtager posten som direktør den 1. april.

Thomas Prehn kommer fra en stilling som transformation lead hos PlanBørnefonden, hvor han har været med til at organisere sammenlægningen af de to organisationer Plan Danmark og Børnefonden.

Tidligere har han bl.a. været innovationschef i DR og direktør for MindLab, der fungerede som en tværoffentlig innovationsenhed under Erhvervsministeriet.

Hans hovedopgave bliver at skabe flere og nyskabende indsatser for at engagere flere unge i det sociale arbejde, styrke unges mentale sundhed og nedbryde mure i samfundet.