Da Zahra for første gang trak det blå polyester over hovedet, følte hun sig kvalt.
Hun havde aldrig båret en burka før, og hun blev svimmel og fik kvalme af at anstrenge sig for at se ud gennem nettet i stoffet. Burkaen strammede om hendes hoved, og hun koncentrerede sig så meget, at det værkede i kæberne.
Det tog hende tre uger at lære at gå uden at snuble og krydse gaden uden at blive forbandet af et kor af vrede bilhorn.
Det var 2004, nogle få måneder efter at hun sammen med sin mand, Hussein, var vendt tilbage til Afghanistan fra Iran, hvor de begge var vokset op som flygtninge. Zahra var 18 år gammel og allerede mor til to – tre, hvis man medregnede hendes førstefødte datter, som var død i en alder af fire af en medfødt sygdom.
Ud over at tage sig af børnene havde hun arbejdet hårdt for at hjælpe sin mand med at kvitte det opiummisbrug, som havde fået et stadigt stærkere tag i ham. Indtil hun en aften på murstensfabrikken uden for Teheran, hvor hun arbejdede, og familien boede, havde fundet ham vind og skæv sammen med en gruppe mænd.
Den aften havde han gennembanket hende voldsommere end nogensinde – foran Parisa og Jawad, deres børn. Siden da havde hun opgivet at hjælpe Hussein og koncentrerede sig nu kun om at opdrage børnene.
Zahra og Husseins beslutning om at rejse tilbage til Afghanistan havde sit udspring i en begivenhed tre år tidligere, som kom til at forandre livet for alle afghanere.
To passagerfly var fløjet ind i Tvillingetårnene i New York med et brag, der kunne høres jorden rundt.
USA’s reaktion på angrebet ændrede dele af verden for evigt, og særligt Afghanistan, hvor amerikanerne væltede Taleban-regimet få måneder efter 9/11-angrebet.
Selv var Zahra kun perifert bevidst om angrebet på World Trade Center. Hun vidste ikke, hvem al-Qaeda var, og vidste kun om Taleban, at det var en islamistisk bevægelse, der brutalt undertrykte hendes landsmænd. Nogle steder i Afghanistan havde folk under Taleban-regimet været så fattige, at de var nødt til at spise kogt græs, havde hun hørt.
Siden hun var barn, havde Zahra længtes efter at se sit hjemland, og da hun i 2004 krydsede grænsen fra Iran til Afghanistan, brød hun ud i gråd. Omkring hende var et mylder af familier på vej hjem.
Det 20. århundrede er med sine krige og folkevandringer flygtningenes, de fordrevnes, tidsalder, men i begyndelsen af det nye århundrede var Afghanistan for en kort stund et sted, man vendte hjem til i stedet for at flygte fra.
I Iran og Pakistan havde afghanerne i mere end 20 år udgjort verdens største flygtningebefolkning. Nu krydsede de grænserne i hundredtusindvis for at tage del i den genopbygning af deres land, som amerikanerne havde lovet var på vej.