Skovrydning stor synder
Det er ikke kun et nationalt anliggende, når det lykkes for aktivister at redde Ruslands træer. Skovrydning er nemlig en af de største syndere, når det gælder menneskeskabte klimaforandringer. Derfor er bevarelsen af de boreale skove, som dækker store områder i Rusland, et afgørende spørgsmål, når det gælder globale klimaforandringer, forklarer Alexey Kokorin, der er ekspert i klimaforandringer hos WWF.
“Når skovene bliver fældet, udleder de store mængder CO2,” siger Kokorin.
Noget tyder på, at Rusland er ved at skifte kurs på klimaområdet, mener han.
“Der er lang vej endnu til de bedste nationer, men forståelsen vokser,” siger Kokorin og henviser bl.a. til, at klimaforskerne i Rusland i løbet af det seneste år er gået mere aktivt ind i den politiske debat.
Side om side med Putin-støtter
Nogle steder opstår en overraskende alliance mellem Putin-støtter og miljøforkæmpere. Eksempelvis i det sydlige Rusland, hvor kosakker i 2015 stod side om side med miljøaktivister i kampen mod planer om nikkel-minedrift. Der er tale om sager, der betragtes som apolitiske – til stor gavn for miljøforkæmperne.
“Miljøspørgsmål har en særlig evne til at bringe folk sammen, for vi indånder alle den samme luft,” som Barbara von Ow-Freytag siger.
Tidligere var Putin fritaget for kritik. Lokale borgere forstod nemlig ifølge Barbara von Ow-Freytag ikke, at der er en sammenhæng mellem, hvad lokale myndigheder gør, og hvad magten i Moskva vil. Men det er ved at ændre sig.
Nye målinger viser, at tilliden til præsidentembedet er faldet til sit laveste niveau under Putin. Tilliden til hans person er ifølge de nyeste målinger fra instituttet VCIOM faldet til 32,8 procent.
“Folk er ved at opdage, at det er et problem med hele det russiske system, når lokale myndigheder eksempelvis vil fælde en skov,” siger Barbara von Ow-Freytag.