Gå til indhold
NAVNE

Fem der rykker verden

Vi hylder fem danskere, som er med til at skubbe verden i den rigtige retning. Læs mere om Kira Boe, Jens Kehlet Nørskov, Ulla Næsby Tawiah, Søren Erbs Poulsen og Anne Marie Worning.
 
 

Kia Boe

Valgt til bestyrelsen i Global Partnership for Education

Kira Boe
Den internationale fond Global Partnership for Education (GPE) har valgt danske Kira Boe til sin bestyrelse. Til daglig er Kira Boe senior education advisor i Oxfam IBIS, og hun skal bl.a. bidrage til GPE’s arbejde for, at landes uddannelsesbudgetter skal bruges aktivt til at mindske fattigdom og ulighed.


I en pressemeddelelse fremhæver det afgående bestyrelsesmedlem Tony Baker, at der lige nu er 262 millioner børn og unge i verden, der ikke går i skole: ”Regeringer og det internationale samfund skal ikke længere slippe afsted med at underinvestere i uddannelse eller med at bruge alle de offentlige penge på privatskoler til de riges børn, mens store dele af landets børn slet ikke kommer i skole. Det arbejde har vi nu en dansk uddannelsesekspert med i spidsen for”.

Jens Kehlet Nørskov

Hædret af IDA

Jens Kehlet Nørskov
For nylig blev DTU-professor Jens Kehlet Nørskov hyldet af Ingeniørforeningen, IDA med en særlig hædersflise foran foreningens hovedsæde i København.

Som en af verdens førende forskere inden for katalyse undersøger Jens Kehlet Nørskov bl.a., hvordan katalytiske materialer kan bidrage til at løse de store energimæssige udfordringer, vi står over for som samfund – heriblandt lagring og transport af energien fra vedvarende energikilder.

Foruden Jens Kehlet Nørskov har to andre markante danskere inden for det teknisk-naturvidenskabelige område tidligere fået tildelt en hædersflise foran IDA-huset. Den ene er Haldor Topsøe, som i 1999 blev kåret som ”århundredets ingeniør”. Den anden er astronauten Andreas Mogensen, der i 2015 blev den første dansker i rummet.

Ulla Næsby Tawiah

Ny direktør for Danida Fellowship Centre (DFC)

Ulla
Danmarks ambassadør i Burkina Faso, Ulla Næsby Tawiah, skal fremover være direktør for Danida Fellowship Centre (DFC). Den selvejende organisation under Udenrigsministeriet står bl.a. for administration af forskningsprojekter, der er finansieret af Danida.

 Ulla Næsby Tawiah har arbejdet med dansk udviklingspolitik gennem 20 års ansættelse i udenrigstjenesten – senest altså som ambassadør i Burkina Faso, der også dækker Benin, Niger og Tchad, og før da som rådgiver ved International Food Policy Research Institute i Ghana.

Hun tiltræder stillingen som DFC-direktør den 1. august, hvor hun afløser Anne Christensen, som går på pension.

Søren Erbs Poulsen

Tildelt Bojsen-prisen

Søren Erbs Poulsen
I april blev VIA-forskeren Søren Erbs Poulsen tildelt Bojsen-prisen, der hvert år uddeles af Horsens Folkeblads Fond.

Den østjyske kommunes borgmester beskrev ved overrækkelsen Søren Erbs Poulsen som ”en sand klima-ildsjæl, hvis forskning er med til at afhjælpe konkrete klimaudfordringer i Horsens og Hedensted”, ligesom det blev fremhævet, at han ”leverer forskning på et højt nationalt og internationalt niveau og har været first-mover inden for energi – særligt inden for den grønne omstilling og geotermi”.

På VIA University College er Søren Erbs Poulsen en del af et forskningsmiljø på cirka 30 forskere, som forsker inden for byggeri, energi, vand og klima.

Anne Marie Worning

Valgt til bestyrelsen i Maternity Foundation

Anne Marie Worning
Den danske læge Anne Marie Worning er blevet valgt til bestyrelsen i Maternity Foundation – en dansk udviklingsorganisation, som siden 2005 har arbejdet for at redde mødres liv i forbindelse med graviditet og fødsel, bl.a. med den succesfulde Safe Delivery App.

Selv har Anne Marie Worning over 25 års international erfaring inden for global sundhed, og hun har varetaget både administrative og sundhedstekniske funktioner i WHO. Ifølge Maternity Foundation tilfører hun ”en stærk global ekspertise, som især kommer organisationen til gavn i arbejdet for at redde mødres og spædbørns liv i endnu flere lande på verdensplan”. Også forretningsmanden Jimmy Maymann er valgt til bestyrelsen.