Gå til indhold
FOTOESSAY FRA SUDAN

Gadens revolution i farver

Efter diktator Omar al-Bashirs fald er Sudan vågnet op i et kreativt forår, hvor kunstnere tør ytre sig og male i gaderne. Resultatet kan man særligt se på murene foran militærhovedkvarteret i Khartoum, der er blevet omdannet til et galleri for revolutionens kunst.

Af Andreas Baumann. Foto: Makki Rashid

KhARTOUM, SUDAN

Dagen før Sudans mangeårige diktator Omar al-Bashir blev afsat i et militærkup, troppede tegneseriekunstneren Alaa Satir op foran militærhovedkvarteret i Khartoum med maling og pensler.

"Jeg følte, det var blevet tid til at overføre den kunst, jeg har spredt på de sociale medier, til gaderne, hvor alting startede," siger hun.

Det vægmaleri, hun gik i gang med, tog over tre timer at lave. Det forestiller en ”kendaka” – en nubisk dronning, der er symbol på stærke sudanesiske kvinder – og bærer et populært protestslogan: "Damer, stå fast. Dette er en kvinderevolution".

Inspirationen er den 22-årige ingeniørstuderende og protestsanger Alaa Salah, der er blevet et ikon for revolutionen. I et foto, som gik viralt på nettet, står hun på taget af en bil og synger protestsange iklædt hvidt som den nubiske dronning kendaka.

Protest mod Bashir

Alaa Satir tegnede sine første revolutionære streger, da protesterne mod Bashir begyndte i december 2018. De blå, gule og grønne farver er fra Sudans oprindelige flag, der i 1970 blev erstattet af det nuværende panarabiske flag af den daværende militærjunta. Det gamle flag er dukket op igen under protesterne mod Bashir.

"Bashirs regime var et perfekt diktatur. Han vidste, at ytringsfrihed var noget, der kunne komme ham på tværs. For hvis du lader folk kritisere samfundet, så vil de hurtigt også få mod til at ændre det. Så alle former for ytringsfrihed og kreativ selvudfoldelse har været forbudt i Sudan," forklarer den 28-årige tegner.

Det hele begyndte i midten af december i protester over pludselige prisstigninger på brød og benzin. Men demonstrationerne udviklede sig hurtigt til et egentligt oprør mod Bashir, der har siddet på magten siden 1989.

Bashirs Fald

Militæret i Sudan fjernede den 11. april diktator Omar al-Bashir fra magten.

Det skete efter fire måneders massedemonstrationer, der begyndte i december i vrede over landets ødelagte økonomi og prisstigninger på brød og benzin. Hurtigt spredte protesterne sig og voksede til et egentligt oprør mod det korrupte regime. Sikkerhedsstyrker har slået hårdt ned på demonstranterne og dræbt omkring 100.

Efter kuppet er der indsat et provisorisk militærråd, der forhandler med civile om at danne en overgangsregering, indtil der kan afholdes valg. Bashir sidder i fængsel. 

Bashirs fald

De sidste dage af Bashirs knap 30-årige styre havde titusindvis af demonstranter reelt kontrol over gaderne foran militærhovedkvarteret, der også rummer Bashirs egen bolig. Og stemningen var begyndt at blive festlig.

"Det var musik og sang. Mange af demonstranterne kom med opmuntrende tilråb, ville diskutere politik, og nogen hjalp endda med malerierne," siger Alaa Satir.

Da Bashir blev væltet af militæret, skete der en kreativ eksplosion, og den grå mur og mange andre blev nærmest omgående plastret til med malerier og graffiti.

"Det var, som om folk for første gang endelig kunne ånde igen," siger hun. "Efter Bashirs fald har vi fået et glimt af frihed, der har ført til det her kreative forår. Jeg håber, friheden varer ved."

Loading...

    Læs mere Andre artikler om #Kunst & kultur

    Loading...