Gå til indhold
GRØNNE INVESTERINGER

Nej tak til våben, tobak og fossile brændstoffer

Idéen til startuppen Matter Pension opstod, fordi de to stiftere så et behov for en grønnere pension til folk, der vil investere bæredygtigt, men som ikke har særlig meget forstand på at investere. Danskerne har en nettoformue på over fire milliarder kr. – den største pulje af investeringsparate midler.


Af Lasse Skytt. Foto: Matter Pension

”Kort sagt har vi sammen med Skandia – i så høj grad som muligt – udvalgt investeringer, der ligger op ad FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling,” forklarer stifterne af Matter Pension, Niels Fibæk-Jensen og Emil Stigsgaard Fuglsang.

Det var en onsdag morgen i februar, og Niels Fibæk-Jensen fandt ud af det på samme tid som alle andre morgenfriske nyhedslæsere: Hans navn var at finde på erhvervsmagasinet Forbes' liste over 30 europæere under 30 år, der havde gjort størst indtryk i finansverdenen og andre brancher i løbet af 2018.

”Det var da en kæmpe cadeau at se sit navn på den liste, men ikke mindst var det et rygstød til den holdindsats, som vi har lagt for dagen,” fortæller 27-årige Niels Fibæk-Jensen.

For to år siden stiftede han – sammen med Emil Stigsgaard Fuglsang – en startup-virksomhed, der skal sikre bæredygtighed og ansvarlighed ved grundigt at screene de selskaber, som danske pensionskroner investeres i. Matter Pension, som virksomheden hedder, beskæftiger i dag 11 medarbejdere. Og så har den indgået et partnerskab med pensionskassen Skandia, som varetager kundernes penge, mens Matter udvælger de grønneste investeringer.

”Vi har taget noget så tørt og kedeligt, som pension sommetider kan være, og gjort det relevant for klimabevidste forbrugere,” forklarer Niels Fibæk-Jensen, der er direktør i virksomheden.

Matter Pension

er en dansk startup-virksomhed stiftet i 2017 af Niels Fibæk-Jensen og Emil Stigsgaard Fuglsang med i dag 11 ansatte.

Arbejder på at sikre bæredygtighed og ansvarlighed ved grundigt at screene de virksomheder, de investerer i.

Matter har defineret en liste over investeringskriterier, som bl.a. er baseret på FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.

Med sin software ekskluderer Matter Pension aktivt skadelige virksomheder og inkluderer selskaber, der bidrager til bæredygtig udvikling.

Pension er en tung branche

Trods sin unge alder har Niels Fibæk-Jensen allerede flere års erfaring fra den danske FN-mission i New York, hvor han var med til at forhandle aftaler om finansiering af FN’s 17 verdensmål, ligesom han også har arbejdet hos FN i Danmark.

”Pension er en lidt tung branche, men fordi jeg kommer fra FN-systemet, er jeg vant til at have med tunge systemer at gøre. Og derudover kommer resten af vores team med erfaring fra andre brancher. Så vi ser med friske øjne på pensionsverdenen, hvor der er ret store muligheder for at rykke ved tingene, fordi den halter en del efter eksempelvis bankverdenen, når det gælder den teknologiske udvikling,” siger han.

Idéen til Matter Pension opstod, fordi de to stiftere mente, at der var behov for et grønnere pensionsalternativ til folk, der gerne vil investere bæredygtigt, men som ikke har særlig meget forstand på pension og investering.

”Danskerne har en nettoformue på 4.3 milliarder kr., og det er den største pulje af investeringsparate midler, vi har overhovedet. Pensionsopsparinger genererer nogle enorme pengestrømme på verdensplan, så med vores løsning gør vi det ikke alene muligt at investere sin pensionsopsparing mere bæredygtigt, men også at man som pensionskunde i højere grad kan påvirke de selskaber og brancher, der arbejder for – eller imod – en grønnere verden,” forklarer Niels Fibæk-Jensen.

”Med andre ord hjælper din pensionsopsparing en række forskellige selskaber med at drive deres forretning, og dine penge finansierer altså de industrier, de er investeret i. I Danmark har vi nogle af verdens største pensionsopsparinger, og det er derfor langtfra ligegyldigt, hvad dine penge investeres i,” konstaterer han. Som bl.a. Dagbladet Information har dokumenteret, har 14 danske pensionskasser investeret i Saudi-Arabiens våbenleverandører, mens fire har investeret 2,5 milliarder i atomvåben.

Om danske pensionskassers investeringer

En undersøgelse fra Altinget viser, at mindst fem danske pensionskasser har store summer investeret i selskaber, der producerer kul eller er baseret på kulproduktion.

Dagbladet Information har dokumenteret, at 14 danske pensionskasser har investeret i Saudi-Arabiens våbenleverandører, mens fire har investeret 2,5 mia. i atomvåben.

Ifølge avisens opgørelse er mindst 42 mia. pensionskroner placeret i virksomheder, som mindst én af pensionskasserne har sortlistet.

Nej tak til våben, tobak og fossile brændstoffer

På den ene side er der en række emner, som Skandia og Matter undgår investeringer i. Først og fremmest frasorteres alle selskaber, der producerer våben, tobak og fossile brændstoffer, ligesom Matter også undgår virksomheder, der ikke respekterer menneskerettigheder eller for eksempel dømmes for korruption. På den anden side sørger Matter for, at kunden får flere investeringer i virksomheder, der arbejder med grøn energi, sundhed og miljøteknologi.

”Pensionskasser konkurrerer stadig primært på risiko, afkast og forsikringspris. Her vil vi gerne gøre bæredygtighed til et kriterium,” siger han og tilføjer:

”Kort sagt har vi sammen med Skandia – i så høj grad som muligt – udvalgt investeringer, der ligger op ad FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling,” skitserer Niels Fibæk-Jensen.

På den måde følger Matter den trend, at forbrugere med deres pengepung kan præge verden i en mere bæredygtig retning. Og det er især den yngre generation, der har fået øjnene op for mulighederne.

”Vi mærker stor interesse blandt de såkaldte millennials, altså den yngre del af danskerne, som i disse år har fået deres første job, og som er begyndt at spare op til pensionen. De er vant til at tage grønne hverdagsbeslutninger som at tage cyklen til arbejde, købe genbrugstøj eller sortere deres skrald. Og de går meget op i at foretage bæredygtige valg, også når det gælder pension og investeringer,” siger Niels Fibæk-Jensen.

En udfordring at vurdere alle selskaber

Holdet bag Matter Pension har bygget sin egen software, som ved hjælp af algoritmer screener de enkelte selskaber, der investeres i. Som almindelig forbruger er det ifølge Niels Fibæk-Jensen noget nær umuligt at overskue, idet de fleste pensionsporteføljer består af op mod 2.500 selskaber. Matter Pensions programmører og dataspecialister har derfor brugt lang tid på at køre selskabernes oplysninger gennem maskinen – og datamaterialet bygger ikke bare på, hvad selskaberne siger om sig selv i for eksempel årsrapporter.

”Det er desværre ikke altid, man kan tage det for gode varer. I stedet tager vi mere kritiske røster i brug, som eksempelvis kilder til at vurdere selskabernes grad af bæredygtighed. Det kan eksempelvis være, at en ngo, et medie eller en klimaforsker har afdækket en sag, som det enkelte selskab har været involveret i,” siger direktøren og uddyber:

”Når det er sagt, så er der også en række udfordringer forbundet med vores metode, fordi det ikke er alt, der bare er sort/hvidt på det her område,” påpeger han.

Niels Fibæk-Jensen nævner amerikanske Tesla som et selskab, der er svært at vurdere. Det trækker ifølge Matters algoritme op, at Tesla laver batteridrevne elbiler som alternativ til benzinbiler, men samtidig kan der også sættes spørgsmålstegn ved for eksempel bæredygtigheden af de materialer, som Tesla anvender i produktionen.

”Nogle selskaber klarer sig godt på ét område, men ikke på andre. At vurdere dem er en utrolig kompleks proces, og vi arbejder stadig på at finde den hellige gral.”

Bag om artiklen

Loading...

    Andre artikler om #business

    Loading...