Nej tak til våben, tobak og fossile brændstoffer
På den ene side er der en række emner, som Skandia og Matter undgår investeringer i. Først og fremmest frasorteres alle selskaber, der producerer våben, tobak og fossile brændstoffer, ligesom Matter også undgår virksomheder, der ikke respekterer menneskerettigheder eller for eksempel dømmes for korruption. På den anden side sørger Matter for, at kunden får flere investeringer i virksomheder, der arbejder med grøn energi, sundhed og miljøteknologi.
”Pensionskasser konkurrerer stadig primært på risiko, afkast og forsikringspris. Her vil vi gerne gøre bæredygtighed til et kriterium,” siger han og tilføjer:
”Kort sagt har vi sammen med Skandia – i så høj grad som muligt – udvalgt investeringer, der ligger op ad FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling,” skitserer Niels Fibæk-Jensen.
På den måde følger Matter den trend, at forbrugere med deres pengepung kan præge verden i en mere bæredygtig retning. Og det er især den yngre generation, der har fået øjnene op for mulighederne.
”Vi mærker stor interesse blandt de såkaldte millennials, altså den yngre del af danskerne, som i disse år har fået deres første job, og som er begyndt at spare op til pensionen. De er vant til at tage grønne hverdagsbeslutninger som at tage cyklen til arbejde, købe genbrugstøj eller sortere deres skrald. Og de går meget op i at foretage bæredygtige valg, også når det gælder pension og investeringer,” siger Niels Fibæk-Jensen.
En udfordring at vurdere alle selskaber
Holdet bag Matter Pension har bygget sin egen software, som ved hjælp af algoritmer screener de enkelte selskaber, der investeres i. Som almindelig forbruger er det ifølge Niels Fibæk-Jensen noget nær umuligt at overskue, idet de fleste pensionsporteføljer består af op mod 2.500 selskaber. Matter Pensions programmører og dataspecialister har derfor brugt lang tid på at køre selskabernes oplysninger gennem maskinen – og datamaterialet bygger ikke bare på, hvad selskaberne siger om sig selv i for eksempel årsrapporter.
”Det er desværre ikke altid, man kan tage det for gode varer. I stedet tager vi mere kritiske røster i brug, som eksempelvis kilder til at vurdere selskabernes grad af bæredygtighed. Det kan eksempelvis være, at en ngo, et medie eller en klimaforsker har afdækket en sag, som det enkelte selskab har været involveret i,” siger direktøren og uddyber:
”Når det er sagt, så er der også en række udfordringer forbundet med vores metode, fordi det ikke er alt, der bare er sort/hvidt på det her område,” påpeger han.
Niels Fibæk-Jensen nævner amerikanske Tesla som et selskab, der er svært at vurdere. Det trækker ifølge Matters algoritme op, at Tesla laver batteridrevne elbiler som alternativ til benzinbiler, men samtidig kan der også sættes spørgsmålstegn ved for eksempel bæredygtigheden af de materialer, som Tesla anvender i produktionen.
”Nogle selskaber klarer sig godt på ét område, men ikke på andre. At vurdere dem er en utrolig kompleks proces, og vi arbejder stadig på at finde den hellige gral.”