Lyver om faren
For at undgå stigmatisering har Fatema ikke fortalt nogen, hvem der er far til hendes barn. Selvom Noor Habiba skyldes en voldtægt, ville det bringe stor skam over hende, og de ville begge blive udstødt af samfundet på grund af det, siger hun.
”Jeg har ingen slægtninge tilbage, og jeg kender ingen af dem, jeg bor med her i lejren, så der er ingen, der kan bevidne, at hun er et voldtægtsbarn. Jeg siger, at jeg var gift i Rakhine, og at det er min mand, som er faren, men at han blev slået ihjel. I virkeligheden kommunikerer jeg dog sjældent med andre, for jeg forlader stort set ikke huset,” siger hun.
At Fatema ofte bliver hjemme, er ikke uden grund. Ifølge FN er enlige kvinder og piger nogle af dem, der er i størst risiko for at blive udsat for trafficking, tvunget ud i prostitution eller udsat for nye overgreb i lejren. Derfor har nogle af de enlige kvinder også fået opsat et hegn af bambus i hytterne, som kan låses indefra, for på den måde at gøre nætterne sikre. Men ikke Fatema. Hun bor i udkanten af lejren, og det tager tid for nødhjælpen at nå hele vejen frem. Lige nu drømmer hun derfor allermest om en mand, der kan passe på hende og sørge for hende. Men fødslen af hendes datter har stort set umuliggjort den drøm.
”Når jeg har et barn, er der ingen, der vil gifte sig med mig, og jeg overlever kun, fordi andre giver mig lidt ris en gang imellem. Jeg har ikke nogen muligheder her, det er ikke mit land, så hvad kan jeg gøre? Jeg har intet håb. Der er ikke nogen mening i at have håb her,” siger hun.
Toppen af isbjerget
Selvom voldtægt mere eller mindre har været en del af enhver dokumenteret konflikt gennem tiden, er det alligevel umuligt at give et kvalificeret bud på omfanget, fastslår Caroline Rusten, direktør for UN Women i Skandinavien.
”Kvaliteten af overvågningen og dokumentationen af seksuel vold er steget i løbet af årene. Alligevel er der stadig mange konfliktområder, hvor internationale aktører eller tjenesteudbydere ikke har adgang. Derfor har vi stadig ikke et fuldstændigt overblik over det præcise antal af overgreb eller ofre. Det er muligt, at vi kun ser toppen af isbjerget,” siger hun og peger på, at mange heller ikke beretter om overgrebene. Forklaringen skal findes i frygt for stigmatisering og gengældelse samt mistillid til politi og retslige instanser. Selvom området på den måde er forbundet med et enormt mørketal, er der omvendt ingen tvivl om, hvorfor det virker så kraftfuldt som våben, siger australske Sara Meger.
”Det er en meget intim krænkelse af personlig integritet, og det er både dybt ydmygende for offeret såvel som for dem, der er tæt socialt forbundet med den enkelte. Der er en høj grad af stigmatisering for offeret selv og for dem, der har vist sig ude af stand til at opfylde deres ’pligt’ til at fungere som beskyttere. Derfor kommunikerer seksuel vold også en kraftig besked om gerningsmandens overlegenhed og ofrenes underlegenhed.”