10 idéer der forbedrer verden
Biobrændstof fra chokoladeproduktion og genanvendelige vatpinde skal være med til at gøre verden til et bedre sted. Læs mere om de innovative projekter og mange andre gode idéer her.
Af Lasse Skytt
1. Plantemateriale forlænger holdbarheden på frugt
Omtrent en tredjedel af al verdens mad ender som madspild, eksempelvis fordi det når at blive for gammelt. Et usynligt lag af spiseligt plantemateriale kan imidlertid holde frugt og grøntsager friske i længere tid – og dermed reducere både madspild og brugen af plastemballage.
Plantematerialet er udviklet af amerikanske Apeel Sciences og sprøjtes på fødevarerne, hvilket hjælper dem med at holde på vandet og hæmme iltningen. Dermed forlænges holdbarheden uden behov for plastemballage.
2. Smartgødning i kapsler
Syntetisk gødning hjælper landbruget med at producere afgrøder til verdens voksende befolkning, men det er også med til at ødelægge naturen. Det kan smartgødning lave om på.
Firmaer som ICL Specialty Fertilizers har specialiseret sig i at få afgrøder til at vokse bedre ved hjælp af stenlignende kapsler med næringsstof i.
Det giver afgrøderne mere tid til at absorbere næringsstoffet, og metoden vurderes til årligt at kunne skåne miljøet for forurening svarende til 1,5 millioner biler.
3. Bæredygtige bildæk uden punkteringer
Hvert år kasseres omkring 200 millioner bildæk på lossepladsen som følge af punkteringer og andre skader, der forhindrer dem i at køre videre på vejene. For at nedbringe det tal har Michelin og General Motors udviklet en ny 3D-printet dæktype i bæredygtigt materiale.
Dæktypen er luftløs og derfor immun over for punkteringer og dækeksplosioner, hvilket ligeledes øger sikkerheden for bilisten – og mindsker behovet for vedligehold og værkstedsbesøg.
4. London-busser til hjemløse
Antallet af hjemløse i London er steget, og i dag lever næsten 10.000 mennesker uden tag over hovedet i den britiske hovedstad, hvor skyhøje huspriser og mangel på boliger gør situationen svær at løse.
Men efter projektet Buses4Homeless har sat fokus på problemet, har et busselskab doneret flere af sine gamle busser.
Nu overnatter omkring 40 hjemløse i de omdannede busser, som også huser madlavningskurser og jobtræning.
5. Biobrændstof fra chokoladeproduktion
Chokoladeproduktion er en verdensomspændende industri, og for hvert ton kakaobønner, der høstes, bliver næsten 10 ton af de ægformede kakaobælge kastet på møddingen.
Men nu har forskere i Ghana fundet en metode til at lave biobrændstof ud af skallerne. Det kan give en mere bæredygtig energikilde til landdistrikterne i Ghana, hvor de fleste i dag bruger træ til at opvarme hjemmet.
Med den nye metode kan den miljøskadelige skovfældning dermed nedbringes.
6. En genanvendelig vatpind
På verdensplan produceres der halvanden milliard bomuldsvatpinde om dagen. Mange af dem ender i havet.
Hvor vi gerne genbruger vores tandbørster og bestik, er vatpinde noget, vi straks smider ud, når vi har renset vores ører eller rettet vores makeup.
Via en meget succesfuld crowdfunding-kampagne har danske LastSwab lanceret en genanvendelig vatpind af silikone, som nemt renses med vand og sæbe efter brug.
7. Solcelle-oplader i vinduet
Mens husejere for det meste selv kan bestemme over deres strømkilder – for eksempel solfangere på taget – må lejere og folk på farten ofte gå på kompromis med at føre en grøn livsstil.
Det er grunden til, at den amerikanske tech-startup Grouphug nu har lanceret Window Solar Charger – en bærbar, solcelledrevet oplader, der kan hænge i lejlighedens vindue og opfange strålerne fra eftermiddagssolen.
Efter nogle timers sollys kan rammen så oplade smartphones og andre enheder.
8. Kunstig intelligens kan forudsige brystkræft
Trods store fremskridt inden for genetik og medicinsk billedanalyse rammer diagnosen stadig brystkræftpatienter som et chok. Og for nogle kommer diagnosen for sent.
Nu har forskere på MIT udviklet en deep learning-teknologi, som via mammografi kan forudsige, om en patient er i risiko for at udvikle brystkræft – så langt som fem år ud i fremtiden.
Med data fra over 60.000 patienter kan teknologien snart hjælpe lægerne med tidligt at skræddersy behandlingen.
9. Skraldeautomater reducerer madspild i Sydkorea
Madspild var tidligere et stort problem i Sydkorea, men på seks år har landet nedbragt det med 47.000 ton.
Det skyldes bl.a. et system, der opfordrer indbyggerne i Seoul til at reducere deres madspild.
Borgerne har pligt til at aflevere deres madaffald i millionbyens smarte skraldeautomater, hvor de opkræves et beløb alt efter affaldets vægt.
Jo mindre madaffald de smider ud, desto flere penge kan de altså spare.
10. Sensor måler luftforurening med stor præcision
Luftforurening koster årligt syv millioner menneskeliv på verdensplan. Men fordi luftforureningen ikke altid kan ses med det blotte øje, er problemets omfang ofte uhåndgribeligt for almindelige mennesker.
Derfor har forskere ved det svenske Chalmers University of Technology udviklet en simpel og billig nanosensor, der kan måle luftforureningen i et område med enorm præcision.
Sensoren kan hænge på ethvert gadehjørne og er for eksempel nem at installere i gadelamper langs vejen.