Gå til indhold
HAVET ER IKKE BARE EN OVERFLADE

Undervandsdrone skal gøre vandet tilgængeligt

Historien om den norske iværksætter Christine Spiten er fortællingen om en ambitiøs kvinde, der som barn faldt i vandet og straks blev fascineret af livet under havets overflade. De senere år har hun været med til at løfte undervandsdronen Blueye Pioneer fra startup til millionsucces.


Af Lasse Skytt. Foto: Blueye Robotics

”Det hele startede, da jeg faldt i vandet som lille og opdagede, at der findes en hel verden at udforske under overfladen,” indleder den 29-årige norske iværksætter Christine Spiten.

Lige siden har hun været draget mod havet og aktivt forfulgt sin nysgerrighed over, hvad der skjuler sig nede i det blå dyb. Som ung blev hun norgesmester i sejlads, hun har været dykker, og i dag bor hun på en båd i nærheden af Trondheim.

Men i takt med at hun blev ældre, fortæller Christine Spiten, udviklede hendes ungdommelige fascination af livet i havet sig til en mere målrettet søgen efter konkrete løsninger på havets store udfordringer: plastikforurening, klimaforandringer og overfiskeri. Og samme år som FN vedtog de 17 verdensmål – heriblandt målet om at ”bevare og sikre bæredygtig brug af verdens have og deres ressourcer” – grundlagde nordmanden firmaet Blueye Robotics sammen med tre andre iværksættere: de erfarne marineforskere Erik Dyrkoren og Martin Ludvigsen samt engleinvestoren Erik Haugane.

Ned til 150 meter

Det var i 2015. Med et samlesæt til en undervandsdrone under armen var Christine Spiten forinden vendt hjem fra et studieophold i Californien. Beslutsomt havde hun sat kursen mod forskermiljøet omkring AMOS-centret i Trondheim, som er udpeget som Norges spydspids inden for fremtidens havteknologi. Og her udviklede de fire norske ildsjæle – i løbet af tre år og syv forskellige prototyper – den revolutionerende undervandsdrone Blueye Pioneer.

Interessen gik verden rundt. Allerede før produktionen startede, modtog firmaet over 600 forhåndsbestillinger fra hele kloden.

Det skyldtes ikke mindst, at undervandsdronen er designet til at fungere i alt fra det arktiske farvand til det tropiske hav. Den kan dykke ned til 150 meters dybde, og i Blueye-appen kan man styre dens bevægelser under vandet og se de optagelser, som dronens kamera fanger i HD-kvalitet.

Desuden gør en tilhørende brille det muligt at følge med under vandet som en slags digital dykkermaske.

”For de fleste er havet bare en overflade. Blueye Robotics er baseret på visionen om at gøre havet tilgængeligt for alle og skabe forståelse, empati og omsorg. Vi vil gerne inspirere folk til at tage bedre vare på havet,” siger Christine Spiten, der blandt andet figurerer på Forbes Magazines liste over de 30 mest indflydelsesrige tech-iværksættere under 30 år.

Blueeye robotics

  • Dronen er udviklet af det norske firma Blueye Robotics. Design og udvikling har fundet sted i Trondheim, produktion i Polen.

  • Designet til at fungere i alt fra det arktiske farvand til det tropiske hav og kan dykke ned til 150 meters dybde.

  • Kan styres fra en smartphone-app, som også giver adgang til dronens kamera og har to timers batteritid. 

Bedre beslutninger

Blueye Robotics begyndte med idéen om at sælge droner til alle – både private og professionelle. Men virksomheden har nu skiftet fokus til B2B, fordi det blev for udfordrende at videreudvikle dronen i høj kvalitet til en forbrugervenlig pris. I stedet sælger Blueye Robotics i dag primært den robuste undervandsdrone til folk, som i forvejen arbejder tæt på havet og har brug for et ”ekstra sæt øjne” under vandet.

Det kan være professionelle, som arbejder inden for akvakultur, og som hyppigere kan inspicere fiskenes sundhed og tilstand i indhegningen. Eller forskere, som kan komme tættere på arter og vækster, der er uden for menneskelig dykkedybde.

Det kan også være ansatte på et vandværk, som med undervandsdronen kan holde bedre øje med sprækker eller andre afvigelser i vandbassinet, der kan forurene drikkevandet.

”At kunne foretage hyppige og enkle inspektioner gør en i stand til at tage gode beslutninger, som kan sikre en bæredygtig brug af verdens have,” siger Christine Spiten med henvisning til FN’s verdensmål nummer 14 og uddyber:

”Et overordnet problem for havet er, at så mange i verden ikke har indsigt i, hvad udfordringerne er. Vi håber, at undervandsdronen kan bidrage til, at flere får førstehåndserfaring med det, der skjuler sig under overfladen, og dermed bidrage til, at flere ønsker at passe godt på havet og dets ressourcer,” pointerer hun.

Ifølge den norske undervandsdronning, som iværksætteren Christine Spiten er blevet døbt i norske medier, er mindre end ti procent af havet blevet kortlagt. Hun mener derfor, der er god grund til at udforske videre. 

Undervandsdronning mod nye kyster

I dag består Blueye Robotics af et team på omkring 20 ansatte fra mange forskellige lande, og de har ekspertise i alt fra software, robotik og mekanisk design til undervandsteknologi, dykning og forretningsudvikling.

Under ledelse af direktør Erik Dyrkoren er planen at udbrede undervandsdronen på markedet og bygge nye softwareløsninger til den.

I sommer satte Christine Spiten imidlertid en ny kurs for sit eget virke. Hun ønskede at fokusere mere specifikt på plastikudfordringen i havet og skal fremover arbejde for Verdensnaturfonden (WWF).

”Blueye Robotics har en sund og god udvikling. Jeg fortsætter som medejer og holder tæt kontakt med både selskabet og de etablerede partnere,” siger hun.

Ifølge den norske undervandsdronning, som hun er blevet døbt i medierne, er mindre end ti procent af havet blevet kortlagt. Hun mener derfor, der er god grund til at udforske videre.
”Jeg gør det, jeg kan, for også at have undervandsdronen med i mine nye projekter, som handler om overvågning og kortlægning af havmiljøet,” slutter Christine Spiten.

Bag om artiklen

Loading...

    Andre artikler om #innovation

    Loading...