Hvad gør Danmark med vores plastaffald?
Selskabet Vestforbrænding indsamler affald for i alt 19 kommuner, og plastikaffald bliver derefter eksporteret til Tyskland, til selskabet ALBA, hvor det skal genanvendes.
Danmark har nemlig ikke et sorteringsanlæg, som Vestforbrænding kan gøre brug af til de mange forskellige typer af plast. Det kræver en stor investering og er ikke noget, de selv er i stand til at sætte op.
"Gennem flere år har Vestforbrænding lovet at genanvende mindst 75 procent af borgernes plastaffald. (...) Ifølge en kommunikationsplan fra 2. juli estimerer Vestforbrænding lige nu den faktiske genanvendelsesprocent for plast til at være 30 procent," skrev fagmediet Ingeniøren i august på baggrund af aktindsigt hos Vestforbrænding.
Efter plasten er sendt til Tyskland, kan det danske affaldsselskab nemlig ikke længere følge skraldet helt til dørs så at sige.
Derfor har de igangsat to undersøgelser og en markedsresearch for at finde ud af, hvad der er muligt at opnå vedrørende genanvendelse af plast.
Vestforbrænding oplyser, at der i de første fem måneder af 2018 blev sendt syv containere med ca. 150 ton dansk plast til genanvendelsesvirksomhederne Bestwa 03 og Bestwa 04 i Malaysia.
I maj 2018 indstillede ALBA al eksporten til Asien og har siden udelukkende anvendt europæiske genanvendelsesvirksomheder.
Hvad kan du gøre med din plastik?
Vestforbrænding påpeger, at i princippet bør det ikke være et spørgsmål om 75 procent eller 31 procent genanvendelse, der er afgørende for, om det kan betale sig at smide plasten til genbrug.
De mener, at det er vigtigt, at vi som borgere fortsætter med at sortere vores plastaffald fra – af hensyn til miljøet og til klimaet. Jo mere der sorteres, jo mere er til potentiel og faktisk genanvendelse, påpeger de.
Den plastik, som volder problemer i forhold til genanvendelse, er tynd plast og beskidt plast. Altså, den plast, der for eksempel er rundt om frugt og grønt.
Der er ikke ensrettede regler for affaldshåndtering i Danmark, derfor er det ikke nødvendigvis påkrævet, at man skyller sin plastik, men hvis du vil gøre en forskel, er det en god idé at gøre det alligevel.
Ifølge flere eksperter kræver det mange ressourcer at rense flere ton plastik for madrester, og det er afgørende, at den er ren, for at optimere genanvendelsen og undgå forurening i processen.