Gå til indhold
STATUS PÅ VERDENSMÅLENE

Danmark verdensmester i verdensmål

Af alle lande i verden er Danmark tættest på at nå verdensmålene. Danmark rangerer med en score på 85,2 i hvert fald højest på SDG-indekset, som bliver lavet af Sustainable Development Solutions Network og Bertelsmann Stiftung. Tæt derefter følger Sverige og Finland.


Af Kirsten Larsen. Foto: Emy/Abaca/Ritzau Scanpix.  

For Danmark er vurderingen, at vi er på rette kurs i forhold til ni af de 17 mål, og af dem er de tre allerede nået.

Mål 1 om at afskaffe ekstrem fattigdom, mål 10 om ulighed og mål 16 om fred, retfærdighed og stærke institutioner.

Otte mål vil Danmark ikke nå, medmindre kursen bliver lagt om. To af dem ser det særligt skidt ud for. Mål 12, der handler om måden, vi forbruger og producerer på, og mål 14 om livet i vand.

Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion

De rige lande er tættere på at nå verdensmålene end de fattige, men skaber bl.a. problemer med en stor efterspørgsel på palmeolie, der fører til intensiv afskovning i troperne. Som her på billedet fra Danum Valley, Borneo, Malaysia.

Palmeolieplantager betyder, at skove, der er vitale for dyreliv, bliver fældet.

Vælter problemerne over på andre

De rige lande er tættere på at nå verdensmålene end de fattige. Men der er intet land i verden, der når alle mål. Og intet mål bliver nået overalt, tyder det på.

Selvom de industrialiserede lande kommer tættest på, ja, så bremser vi andre landes fremskridt med vores høje levestandard og forbrug.

De rige lande har virkelig meget at gøre på klima og bæredygtigt forbrug især, men også når det gælder landbrugets klimapåvirkning og forurening, hedder det i præsentationen af indekset.

Vi skaber problemer med en stor efterspørgsel på palmeolie, der fører til intensiv afskovning i troperne. Vi benytter os af skattely og hemmelige konti, som er med til at trække hårdt tiltrængte midler ud af udviklingslande.

Vores levevis påfører andre dele af verden store miljømæssige og økonomiske omkostninger. Kun meget få lande yder den udviklingsbistand, de har lovet, lyder det fra Bertelsmann Stiftung.

“Danmark fortjener rosen for sin førsteplads, men det er vigtigt at erkende, at der mangler meget,“ siger Steen Hildebrandt, professor emeritus i organisations- og ledelsesteori på Institut for Marketing og Organisation på Aarhus Universitet og formand for 2030-panelet, som understøtter Folketingets arbejde med verdensmålene.

“Vi er gode i Danmark, men vi skal huske også at sætte kikkerten for det andet øje og se på, hvad vi mangler. Der er børn i Danmark, der ikke har det godt, der er fattige og hjemløse. Uligheden vokser. Vi kan gøre det bedre inden for for eksempel byggeri, transport, landbrug, produktion og forbrug. Vi skal være rollemodel for resten af verden,“ siger Steen Hildebrandt.

Han så gerne, at private virksomheder også blev målt på deres bæredygtighed, og at de blev holdt ansvarlige i forhold til verdensmålene.

Der er en sammenhæng

Jens Wandel, assisterende generalsekretær i FN, og Steen Hildebrandt er enige om, at det først nu er ved at gå op for verdens beslutningstagere, hvor kompliceret en dagsorden verdensmålene sætter. Målene er indbyrdes afhængige af hinanden.

Derfor efterlyser Steen Hildebrandt herhjemme et tværgående ministerium med ansvar for at skabe sammenhæng i de politiske beslutninger og sikre, at tiltag på et område ikke undergraver arbejdet på et andet.

“Det er ikke muligt for et lille rigt land som Danmark at læne sig roligt tilbage og nyde sin førsteplads i bæredygtig udvikling i isolation fra resten af verden. Vores velstand, tryghed og sundhed hænger sammen med resten af verden.“

 

Vil du se status på verdensmålene? Se den interaktive grafik Global Index Score hos Sustainable Development Solutions Network.

Bag om artiklen

Loading...

    ANdre artikler om #politik

    Loading...