10 idéer der forbedrer verden
Af Lasse Skytt.
1. Tokyos OL-medaljer laves af brugte mobiltelefoner
Til næste års OL i Tokyo får podievinderne overrakt medaljer lavet af genbrugt materiale.
Medaljerne produceres af metal fra gamle mobiltelefoner, computere og andet elektronisk affald, og OL-komiteen har indsamlet næsten 79.000 ton aflagte gadgets – heraf cirka seks millioner smartphones – til de i alt 5.000 OL-medaljer.
Guldmedaljerne indeholder traditionen tro stadig seks gram guld.
2. I Rom kan du betale metrobilletten med tomme plastikflasker
Hvert minut køber vi en million plastik-flasker på verdensplan. I Europa er italienerne den største plastikflaske-synder med 188 liter vand om året per indbygger.
For at nedbringe plastikaffaldet har hovedstaden, Rom, opstillet flaskeautomater på en række af byens metrostationer.
Her kan man aflevere sine tomme plastikflasker og få rabat på metrobilletten.
Afleverer man 30 flasker, behøver man ikke at betale for billetten.
3. 3D-printede proteser til voldsramte
Terror og konflikter i den nordøstlige del af Nigeria har dræbt og såret tusindvis af mennesker.
Med støtte fra regeringen hjælper den internationale 3D-printer producent MakerBot nu nogle af voldsofrene med at genopbygge deres liv ved at give dem gratis proteser.
De er 3D-printet og dermed markant billigere at fremstille end traditionelle proteser.
Projektet er en del af Northeast Humanitarian & Innovation Hub, som siden 2018 har udviklet teknologiske løsninger på nogle af regionens sociale problemer.
4. Elbil med solceller på taget og mos på instrumentbrættet
De fleste bilproducenter har i dag eldrevne biler på markedet.
Den tyske startup Sono Motors er dog gået skridtet videre og har udviklet en ny elbil, hvis udvendige overflade er dækket af solceller, så bilen kan oplade sig selv.
Derudover består en del af bilens interiør af grønt mos, der renser luften som et naturligt luftfilter.
Indtil videre har over 10.000 personer forudbestilt den miljøvenlige elbil.
5. Cirkus laver hologram for at skåne dyrene
De senere år er der kommet øget fokus på dyremishandling i omrejsende cirkusser, hvor elefanter, løver og andre eksotiske dyr ofte mishandles eller tager skade af det hårde liv på landevejen.
Det tyske Cirkus Roncalli har i stedet udviklet 3D-hologrammer, så det udelukkende er digitale dyr, der optræder i manegen.
Animationerne er lavet på computer og bringes til live ved hjælp af 11 projektører.
6. Æggebakke af frø, som kan dyrkes i jorden
Selvom genbrug er langt bedre for miljøet end at smide skrald i naturen, så er det ofte en dyr og krævende affære at transportere eksempelvis engangsemballage til genbrugsstationen.
For at slippe for transporten fik den græske designer George Bosnas idéen til BioPack – en kompakt æggebakke lavet af mel, papirmasse, stivelse og frø.
Når æggene er spist, kan BioPack-ægge-bakken lægges i jorden, hvor den bliver til en ny plante efter en lille måned.
7. Fra dansk kaffegrums til fugtighedscreme og mel
Hver år bliver der spildt 9 milliarder kilo kaffeaffald, fordi kaffegrums bliver smidt i skraldespanden efter kaffebrygning.
Genbrug af kaffegrums vinder imidlertid frem over hele verden, og her i Danmark har tre colombianere nu fundet en bioteknologisk metode til at forvandle grumset til fiberrigt og glutenfrit mel og helsebringende skønhedsprodukter.
Deres grønne iværksættervirksomhed Kaffe Bueno indsamler kaffegrums fra københavnske kontorer, cafeer og hoteller.
Herefter udvinder de en olie, der kan bruges i eksempelvis shampoo og fugtighedscreme. Det resterende produkt bliver malet til mel, der kan bruges i både bagværk og pasta.
8. Verdens mest etiske pub åbnet i London
Briterne elsker deres pubkultur. I London er pubben The Green Vic åbnet for nylig, og målet er at blive verdens mest etiske pub.
Alle møbler er second-hand, de ansatte er hjemløse og handicappede, sæben er lavet af blinde, toiletrullerne kommer fra genbrugt papir – og uanset hvad man køber i baren, går pengene til et godt formål.
Ejeren håber at få den almindelige pubgænger til at støtte velgørende formål uden at skulle ændre sin daglige rutine.
9. App hjælper Helsinki med at blive endnu grønnere
Helsinki er allerede en af verdens mest bæredygtige byer, og nu har den finske hovedstad lanceret appen Think Sustainably, som i hverdagen skal gøre det endnu lettere for borgere, turister og andre besøgende at bidrage til Helsinkis mål om at blive CO2-neutralt i 2035.
Appen giver forslag til grønne transportmuligheder, ledige jobs, spisesteder og affaldssortering, ligesom den hjælper med at finde frem til klimavenlige aktiviteter i byen.
10. Gillette giver "pant" for brugte barberblade
I Danmark har vores pantsystem længe medvirket til, at flasker og dåser ikke ender som affald i naturen, men bliver genbrugt.
De senere år har flere multinationale selskaber iværksat deres egne pantsystemer, så deres produkter ikke sviner naturen til.
Senest har Gillette i samarbejde med genbrugsvirksomheden TerraCycle gjort det nemt for forbrugerne at sende deres brugte barberblade til genbrug – helt gratis.
Som belønning får man bonuspoint til at købe nyt barbergrej.