5 der rykker verden
Af Lasse Skytt.
Julie Koch
Ny international direktør i Mellemfolkeligt Samvirke
Med mere end 20 års erfaring inden for globalt udviklingsarbejde er det en erfaren kvinde, der fremover skal være international direktør i Mellemfolkeligt Samvirke.
Julie Koch hedder hun, og hun kommer fra en stilling som administrerende direktør for organisationen IWGIA, der arbejder for oprindelige folks rettigheder. Tidligere har Julie Koch arbejdet som programkoordinator og i seks måneder som fungerende international chef for Mellemfolkeligt Samvirke. Derudover har hun bestredet andre ledende stillinger, herunder hos Red Barnet og Greenpeace.
”I mange lande er civilsamfundet under pres, og menneskerettighedsaktivister bliver i stigende grad forfulgt. Men over hele verden står unge op mod antidemokratiske tendenser og engagerer sig i positive løsninger, lokalt og globalt. Den udvikling har Mellemfolkeligt Samvirke fat i,” siger den kommende internationale direktør til Altinget.
Charlotte slente
Ny generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp
Charlotte Slente tiltræder posten som ny generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp 1. december 2019 og vender dermed hjem fra Israel, hvor hun har været Danmarks ambassadør de seneste to år.
Med sig i bagagen har Charlotte Slente en lang karriere i Udenrigsministeriet, hvor hun foruden flere ambassadørposter også har været centerchef for ministeriets afdeling for global udvikling og samarbejde, ligesom hun har været øverste direktør for Danida.
Det er et enigt forretningsudvalg der har peget på hende som ny generalsekretær:
”Charlotte Slente bevæger sig hjemmevant i det internationale, humanitære diplomati, hun kender Dansk Flygtningehjælp godt og forstår kompleksiteten i vores opgaver – og så er hun en visionær leder med en bred vifte af ledelsesredskaber i rygsækken,” siger Dansk Flygtningehjælps formand, Agi Csonka, i en pressemeddelelse.
Olafur Eliasson
Ny goodwill-ambassadør for FN's udviklingsprogram
Den dansk-islandske kunstner og klimaaktivist Olafur Eliasson er han udnævnt som ny goodwill-ambassadør for FN’s udviklingsprogram (UNDP) og skal sætte fokus på forbedring af klimaet samt FN's verdensmål for bæredygtig udvikling.
”Som goodwill-ambassadør vil Eliasson hjælpe UNDP med at skærpe opmærksomheden og mobilisere støtte til kampen mod virkninger af klimaændringer gennem projekter, der fremmer vedvarende energi, reducerer CO2-udledninger og beskytter vores planet i generationer fremover,” skriver UNDP i en pressemeddelelse.
Andre af FN-organisationens goodwill-ambassadører tæller den danske skuespiller Nikolaj Coster-Waldau og Norges kronprins Haakon.
Ulla Tørnæs
Modtager pris for sit arbejde for kvinders rettigheder
Den tidligere udviklingsminister Ulla Tørnæs har modtaget en pris for sit arbejde for kvinders rettigheder. Det er den internationale organisation Zonta, som hædrer den erfarne Venstre-politiker.
”Ulla Tørnæs har på markant vis været med til at styrke kvinders rettigheder og vilkår verden over. Som Danmarks udviklingsminister gennem næsten otte år har hun på internationalt plan med succes arbejdet for kvinders rettigheder og lige muligheder,” lyder begrundelsen fra Zonta ifølge JydskeVestkysten
Prisen på 10.000 kroner blev uddelt i forbindelse med Internationalt Zontas 100-årsjubilæum, og Ulla Tørnæs har doneret prisen til den danske organisation Maternity Foundation.
Lars udsholt
Ny leder af det globale sekretariat for Advocacy and Social Accountability
En ny global fond, der skal støtte civilsamfundets kamp for at forbedre uddannelse i verdens fattigste lande, får en erfaren dansker bag rattet. Lars Udsholt bliver således leder af det globale sekretariat for Advocacy & Social Accountability (ASA), som fonden hedder.
Den administreres af danske Oxfam IBIS og skal uddele i omegnen af 365 mio. kr.
Udsholt har mange års erfaring med udviklingssamarbejde – bl.a. som formand for Globalt Fokus – ligesom han har været udstationeret i Tanzania, Vietnam og senest Ghana.
”Der er et behov for et vedvarende folkeligt pres for at sikre, at staterne lever op til deres forpligtelser om at sørge for retten til uddannelse for piger og drenge verden over,” siger Lars Udsholt ifølge Oxfam IBIS. Det er den internationale fond Global Partnership for Education, som også Danmark støtter, der har besluttet at skabe og finansiere ASA.