Gå til indhold
DANIDAS VERDENSBILLEDELEGAT

Danske dokumentarfilm viser eventyr fra hele verden

"Eventyr" var temaet for Danidas Verdensbilledelegat i 2019. Men hvad er et eventyr - og er det nødvendigvis det samme i Indien, Marokko og Vietnam? Filmene fra årets Verdensbilledelegat fortæller historier om livets eventyr fra udviklings- og vækstlande.


Af Kiri Jo Ginnerup.

”Dengang jeg samlede flasker med min storebror, løb vi efter de hurtigkørende toge, fik fat i håndtaget og hoppede ombord – og hoppede så ud igen, uden at tænke på så meget andet. Det var ligesom et eventyr, og jeg nød det”, fortæller Chattu, mens han gestikulerer til kameraet. 

Hans mundvige løfter sig i et smil ved minderne om det frie liv langs togskinnerne i Kolkata i Indien – et liv, der til trods for den store elendighed også byder på stærke fællesskaber, sjov og spænding. 

Chattu er en af de tre hovedpersoner i minidokumentarfilmen Jernbanebørnene fra Kolkata, der handler om de mange børn, der lever på gaden rundt om Kolkatas jernbanegård. 

Filmen har for nylig vundet førstepladsen til Danidas Verdensbilledlegat, som i år har haft temaet "eventyr". 

Verdensbilledlegatet bliver hvert år uddelt til ti hold a to studerende, som får til opgave at lave en minidokumentarfilm, der gennem en original vinkel sætter spot på samfundsforhold i et udviklings- eller vækstland. Hvert hold får et studierejselegat på 50.000 kr., der skal dække rejse- og produktionsomkostninger. 

360° var med til premieren på årets film i Nordisk Film Biografer Dagmar den 9. november, hvor juryen også uddelte priser til årets top tre.

årets tredjeplads: Tågefisker

"Tågefisker” er historien om, hvad adgangen til vand betyder for en familie der bor mellem det brusende Atlanterhav og den knastørre Saharaørken.

Årets ti film viser, at et eventyr kan udfolde sig på mange forskellige måder og kan byde på både godt og ondt og nuancerne derimellem. 

Jurymedlem Nikolaj Christensen påpegede, at alle filmene i år har været præget af stor alvor:

”Tidligere år har filmene blandt andet været præget af en nysgerrighed ved entreprenører, ved leg og oprør. Unge mennesker, der på trods af svære kår skaber sig en tilværelse ved at være idérige og foretagsomme. Og der har været mere humor. Men hvert år har sin dagsorden, og det er jo en af de særlige og interessante kvaliteter ved Verdensbilledlegatet. Det bringer os historier udefra, men det spejler også, hvordan vores eget blik er, hvad der optager os, og hvordan vi ser verden omkring os”, sagde han fra scenen. 

Årets andenplads: The Orange boy

Filmen fortæller Thuongs historie om livet på børnehjemmet; om hans hverdagsudfordringer og glæder, samt hans drømme for fremtiden.

Fælles for mange af filmene er imidlertid også, at de berører hovedpersonernes drømme om fremtiden. Om den lykkelige slutning på deres eventyr og de forhindringer, som de har skullet overkomme undervejs på deres rejse.

Chattu drømmer for eksempel om at blive digter. Han vil gerne bruge de dystre fortællinger fra sin fortid som gadedreng på banegården til at skabe et poetisk lys hos læseren.

”Jeg vil skabe et eventyr, som alle vil høre”, fortæller han i filmen.

Årets vinder: Jernbanebørnene fra Kolkata

Minidokumentarfilmen handler om de mange børn, der lever på gaden rundt om Kolkatas jernbanegård. 

Et andet Indien

Det er de to danske studerende Benjamin Kodboel og Daniel Myrup Pedersen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, som står bag vinderfilmen. De to prisvindere fortæller, at de ønsker at nuancere det gængse billede af indiske gadebørn. 

”Når man tænker på hjemløse, og særligt hjemløse i Indien, tænker man nærmest kun på elendighed. Og der er også udbredt elendighed, og børnene lever under helt forfærdelige forhold. Men der er også noget eventyrligt over det at være på gaden og kunne gøre lige præcis, hvad man vil. Der er frihed og ingen regler. Selvom natten er hård, så kan dagen godt være god”, siger Daniel Myrup Pedersen til 360°.

Årets andenplads gik til filmen The Orange Boy fra Vietnam, mens filmen Tågefisker fra Marokko tog tredjepladsen.

Alle ti film kan ses via www.verdensbilledlegatet.um.dk/.
Loading...

    Andre artikler om #Kunst&Kultur

    Loading...