Gå til indhold
MASSEPROTESTER I LIBANON

En nation vækkes

Libanon har siden den 17. oktober set de største demonstrationer i nyere tid. Protesterne begyndte spontant efter regeringen annoncerede en ny skat på mobiltelefoni. Hurtigt voksede de til en national bevægelse mod hele Libanons korrupte sekteriske elite.


Af Helle Malmvig. Foto: Helle Malmvig.

Demonstranterne ønsker sig en velfungerende stat, der kan levere basale goder som elektricitet, sundhed og rent drikkevand. Og de ønsker et opgør med det særlige politiske system, der har præget Libanon siden den franske kolonitid, hvor politiske poster og økonomiske goder fordeles efter etniske og religiøse tilhørsforhold.

Indtil nu er protesterne forløbet fredeligt. Men der er endnu ikke udpeget en ny regering, og banker og universiteter er lukkede, mens økonomien er truet af kollaps. 

Kunsten og særligt kunsten på gadeplan spiller en stor rolle i forhold til at samle den libanesiske befolkning om deres fælles magtkritik. 

Jean-Marie Ramia er en ung arkitekt og startede med at lave tegninger det øjeblik protesterne gik i gang.

”Jeg kunne slet ikke lade være. Det var det, der var i mit hoved og så længe havde været inde i mig, skjult. Kunst og kreativitet kan noget særligt, det hiver sløret, der dækker over sandheden, væk og binder folk sammen på en smuk måde. Når vi nyder kunst og deler den med hinanden, skaber vi fælles historier, der går på tværs af religion og sociale skel”.

Libanesere på tværs af religion, klasse og generationer ønsker gennemgribende forandringer, viser Jean-Maria Ramia i denne illustration. I demonstrationerne kan man tilsvarende høre parolen Kellon Yanie Kellon, der opfordrer til, at alle politiske ledere fra alle sekter skal gå af.
På tre-ugers-dagen for oprøret mødte kvinder i alle aldre op på Martyrpladsen og slog med grydeskeer på potter og pander. Det er nu blevet en tradition. Hver aften kl. 20, kan man høre en kakofoni af bankelyde. Det er kvinder, der fra deres egne hjems balkoner og vinduer slår på gryder og pander til støtte for protesterne. Illustration af Josie Bitar.
Loading...

    Andre artikler om #Rettigheder

    Loading...