Gå til indhold
VÆRDIKAMP

Der foregår en global kamp om kvinders ret til at bestemme over egen krop

Abortmodstandere med USA i front truer kvinders og pigers ret til at bestemme over egen krop. De organiserer sig internationalt med aggressive nye metoder. De forsøgte også at stikke en kæp i hjulet, da 25-året for Handlingsplanen for kvinders reproduktive sundhed og rettigheder blev markeret i Nairobi.
Demonstranter på gaden

Af Stine Uldbjerg Hansen og Anna Thyrri. Foto: Daniel Irungu/EPA/Ritzau Scanpix.

Nairobi, Kenya

Den ser ikke ud af meget, den lille lægeklinik, gemt af vejen i en gyde bag faldefærdige lejligheder. Men indenfor afgøres mange kenyanske kvinders skæbne. 

I venteværelset sidder de med foldede hænder og venter pænt på at blive kaldt ind. Kvindernes hoveder er bøjede. De snakker ikke.

På væggen hænger en stor plakat, der viser prisen på et indgreb ved ”krisetilstande under graviditet”. Ordet ”abort” eller nærmere bestemt ”postabort” står ikke nævnt på plakaten, selvom mange af kvinderne kommer for at få hjælp til netop det.

Det vil sige, at kvinderne allerede er i gang med at abortere enten naturligt eller som resultat af, at de selv har fremprovokeret det. Det er den eneste form for abort, som klinikken, der er drevet af den internationale sundhedsorganisation Marie Stopes, har tilladelse til at udføre i Kenya.

”Jeg har personligt set kvinder anvende pinde, sæbe, kaffe og blandinger af forskellige giftige stoffer. Hvis man drikker tilpas koncentrerede mængder, vil fostret dø. Men det er også farligt for kvinden selv, og mange er i livsfare, når de kommer her,” fortæller Alex Morekuria, der er læge og daglig leder af klinikken.

Marie Stopes er en amerikansk organisation, som arbejder i 38 lande med at udbrede og udføre sikre aborter og adgang til prævention. Men det arbejde har fået stukket en kæp i hjulet.

De seneste år har abortmodstandernes metoder ændret sig markant, og en værdikamp udspiller sig over hele verden.

Da Donald Trump blev præsident i USA i 2017, indførte han som noget af det første en lov, der fratager økonomisk støtte til alle organisationer, som arbejder i udlandet og informerer om eller udfører aborter. Gør de det, mister de støtten fra USA. De mister også adgang til prævention.

USAID og FN's Befolkningsfond (UNFPA) er de største donorer af prævention, inklusive kondomer, til udviklingslandene.

Siden indførelsen af The Global Gag Rule har Marie Stopes International mistet omkring 30 procent af deres midler, og i flere lande har de været nødt til at fyre personale.

På grund af loven har de nu et økonomisk hul på omkring 50 mio. dollar. Desuden har mange af deres samarbejdspartnere trukket sig, og færre kvinder opsøger nu klinikkerne.

”The Global Gag Rule betyder, at mange kvinder slet ikke kender til muligheden for at få abort. Loven betyder også, at abort er blevet stigmatiseret så meget, at kvinder er bange for at komme her, fordi de skammer sig over deres situation,” siger Sarah Shaw, der er leder hos Marie Stopes. 

På tværs af lande er unge beslutningstagere og aktivister gået sammen om at skabe en modbevægelse til dem, der ikke går ind for ret til sikker abort og seksualundervisning. Billedet her er taget til en pro-abort-demonstration i Kenya tidligere i år. Foto: Simon Maina/AFP/Ritzau Scanpix.

Fælles front for kvinders sundhed

Men et andet sted i byen lyder der brandtaler for kvinders ret over egen krop. For Global Rule har fået store dele af det internationale samfund til at stå sammen og styrke indsatsen for kvinders og pigers reproduktive sundhed og rettigheder.

Regeringer, organisationer og aktivister fra 170 lande deltager på topmødet Nairobi Summit, som er arrangeret af Danmark og Kenya sammen med FN’s Befolkningsfond, UNFPA.

Det finder sted i anledning af 25-året for vedtagelsen af Kairo-handlingsplanen, hvor 179 lande skrev under på at arbejde for kvinders og pigers seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder.

På topmødet skal landene forpligte sig til at styrke indsatsen – særligt med flere penge.

For der er stadig lang vej til at opfylde handlingsplanens mål, og med en øget indsats fra abortmodstandere er indsatsen blevet endnu sværere. 

Nairobi Summit

  • Topmødet fandt sted 12.-14. november 2019 i Nairobi, Kenya, som er blandt de mere progressive lande i regionen ift. seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder (SRSR).

  • Der deltog knap 9000, herunder 170 lande og ngo'er og virksomheder ved topmødet, som var arrangeret af Danmark, Kenya og FNs Befolkningsfond.

  • Det markerede 25-året for Kairo-handlingsplanen, som slog fast, at kvinder skal have retten til at bestemme, om man vil have børn og hvor mange, og at man derfor skal have adgang til reproduktive sundhedsydelser.

  • Topmødets formål var at øge den politiske vilje og økonomiske forpligtelser blandt de 179 lande, som i 1994 gav tilsagn til at forbedre kvinders og pigers rettigheder inden 2030. Det handlede også om familieplanlægning, kønsbaseret vold og børneægteskaber.

  • De deltagende regeringer, virksomheder og organisationer afgav flere end 1200 konkrete tilsagn.

”Over hele verden vinder konservative kræfter frem. De er imod kvinders og pigers ret til at bestemme over egen krop. Adgangen til sikker abort og til prævention er truet, og modstanden bliver mere og mere udbredt både politisk og geografisk. Selv de mest progressive lande som de skandinaviske er truet,” siger Neil Data, som er leder af Europa-Parlamentets forum for seksuelle og reproduktive rettigheder.

Han har netop forladt scenen på topmødet om pigers og kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder. 

”Der er ikke længere tale om et nationalt fænomen, men om transnationale organisationer, der har udviklet sig til at arbejde topprofessionelt med bl.a. nedskrevne politikker og etablerede ngo’er,“ siger Neil Data om den øgede modstand. 

Det kan Laura Igil som gynækolog på et hospital og i en privatklinik i Bogota i Colombia, bekræfte.

Begge steder udfører hun alle former for aborter. Det blev lovligt i Columbia i 2006, men alligevel er der mange gravide og læger, der ikke benytter sig af rettigheden. 

”Mange i Columbia ser abort som noget kriminelt, og der er et stort pres fra både konservative og religiøse kræfter. Jeg og mange andre oplever rigtig grov chikane fra abortmodstanderne. De står uden for klinikkerne og tager fat i kvinderne, der kommer ud. Jeg har også flere gange fået vrede beskeder om, hvordan det føles at dræbe babyer,” siger Laura Igil. 

”Vi har op til topmødet også haft fokus på at skabe sikkerhed for alle. Det er et meget kontroversielt emne at debattere, og vi er opmærksomme på de stærke, abortkritiske kræfter, der er rundt i verden,” siger Ib Petersen, der er medformand for Nairobi Summit for Udenrigsministeriet. 

Ved FN's Generalforsamling i efteråret kunne man i området ved FN hovedkvarteret se en bus, som amerikanske abortmodstandere havde beklædt med billeder af fostre og tekster mod abort.  

”Det er første gang, vi har oplevet sådan en hardcore kampagne-metode ved forhandlinger i FN,“ siger Ib Petersen.

#SheDecides

26-årige Beverly Nkirote Mutwiri fra Kenya har valgt at tage kampen op mod de konservative kræfter og den stigende stigmatisering. Hun er med i den globale bevægelse SheDecides, som opstod i kølvandet af The Global Gag Rule, og deltager også på topmødet.

”Vi kæmper for at skabe opmærksomhed om, at kvinder og piger har ret til at bestemme over deres egen krop,” siger Beverly Nkirote Mutwiri. 

På tværs af lande er unge beslutningstagere og aktivister gået sammen om at skabe en modbevægelse til dem, der ikke går ind for ret til sikker abort og seksualundervisning.Som hun siger:

”Vi står stærkere mod oppositionen, når vi råber samlet i kor.”

I Kenya arbejder de bl.a. for at udbrede viden om moderne prævention, da seksualundervisning ikke er lovlig.

”Det er virkelig vigtigt, at piger kender til moderne prævention. Vi ved, at mange af de unge, som bliver gravid ved et tilfælde, ender i usikre aborter, som kan have alvorlige konsekvenser,” siger aktivisten.

Men det er ikke uden konsekvenser, at hun engagerer sig i SheDesides.

Inden topmødet offentlige SheDecides flere videoer på de sociale medier, hvor medlemmerne stod frem med hvert sit budskab. Beverly Nkirote Mutwiri fortalte i sin video, at hun kæmper for, at ingen kvinder skal dø på grund af usikre aborter. Videoen affødte flere negative kommentar fra hendes venner, fordi de er imod abort. 

”Mine nærmeste venner skrev til mig, med det samme da videoen var online. De forstår ikke, at jeg kan være for abort, når jeg er kristen. De skrev til mig, at livet begynder ved undfangelsen og sådan nogle ting,” siger Beverly Nkirote Mutwiri. 

Hun har slettet beskederne, fordi de gør hende ked af det. Men det får hende ikke til at stoppe kampen. 

Hendes venner er ikke de eneste, som er imod retten til fri abort i Kenya. Forud for Nairobi Summit var der demonstrationer i byens gader imod topmødet.

Demonstranterne bar store skilte med slogans som ”Afrika siger nej til abort”. Arrangørerne af demonstrationerne stod også bag en såkaldt parallelkonference til Nairobi Summit, hvor de havde inviteret lokale og internationale religiøse grupperinger og abortmodstandere.

The global gag rule

  • Loven blev indført af USA's præsident, Donald Trump, i 2017.

  • Med The Global Gag Rule må organisationer i udlandet, som er støttet økonomisk af USA, ikke oplyse om eller foretage abort. Gør de det, mister de deres finansiering og adgang til prævention.

  • USAID og FN's Befolkningsfond (UNFPA) er de største donorer af prævention, inklusive kondomer, til udviklingslandene.

  • USA fastholder politikken, selvom flere studier viser, at det øger antallet af aborter, der i stedet foregår uautoriseret og med større risiko for kvindernes liv.

USA er imod abort  

På et hotel i nærheden af Nairobi Summit slår USA endnu en gang den officielle abortmodstand fast. Sammen med ni andre lande, Brasilien, Hviderusland, Egypten, Haiti, Ungarn, Polen, Senegal, St. Lucia og Uganda, præsenterer de deres egen erklæring, som står i kontrast til de øvrige 160 landes erklæringer.

Blandt gæsterne i lokalet er bl.a. den polske ambassadør, delegerede fra Brasilien og Uganda.

”Vi støtter ikke henvisninger i internationale dokumenter til tvetydige vilkår og udtryk som 'seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder' eller 'SRSR'. Brugen af udtrykket 'SRSR' kan bruges til aktivt at fremme praksis som abort. Der er ingen international ret til abort,” siger Valerie Huber, som er USA’s særlige repræsentant for kvinders sundhed. 

Amerikanske Lisa Correnti er direktør i den amerikanske, konservative tænketank Center for Family and Human Rights, C-Fam, som har katolske værdier.

Hun deltager i parallelkonferencen til Nairobi Summit. Ligesom de andre deltagere er hun imod seksualundervisning og abort.

”Det var nødvendigt, at Trump indførte den udvidede udgave af Mexico City Policy. Vi mener ikke, at vores skattekroner skal gå til organisationer, som udvider kendskab til eller udfører abort. En abort har to ofre og afslutter et uskyldigt liv,” siger Lisa Correnti, som selv er mor til syv.

Hun forklarer, at deres fokus er at beskytte og overvåge retten til liv og familie ved internationale institutioner som f.eks. FN.

Internationale medier har tidligere dokumenteret, at C-Fam har samarbejdet tæt med Donald Trumps regering. 

”Vi ville gerne have været med til Nairobi Summit, men fik afslag på vores ansøgning,” siger Lisa Correnti. 

quote ikon

Vi støtter ikke henvisninger i internationale dokumenter til tvetydige vilkår og udtryk som 'seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder' eller 'SRSR'. Der er ingen ret til abort.

Valerie Huber, USA's særlige repræsentant for kvindernes sundhed.

”Vi har en kamp, vi skal kæmpe”

På topmødet understreger Danmarks udviklingsminister, Rasmus Prehn, at Danmark fortsat vil gå i spidsen for, at kvinder og piger over hele verden kan få ret til at bestemme over deres egen krop. Også selvom de konservative kræfter kæmper imod.

”Vi har en kamp at tage med bl.a. USA. Problemet med USA’s tilgang til ligestillingsspørgsmålet og det, man kalder The Global Gag Rule, er den meget konservative politik, hvor man ikke tror på vigtigheden af, at kvinder har samme muligheder som mænd, og man ikke tror på, at kvinder selv skal have lov til at bestemme over egen krop,” siger ministeren.

Han fortæller, at topmødet skal være med til at sætte farten op for at nå målene for Kairo-handlingsplanen.

Der er eksempelvis stadig 232 millioner kvinder, som ikke har adgang til moderne prævention, og abort er ikke et frit valg for mere end 40 procent af verdens kvinder. 

”Vi skal accelerere processen. Med vores erklæring til topmødet vil vi øge vores bidrag til indsatsen for kvinders rettigheder. Det har haft konsekvenser, at USA har fjernet støtten til sundhedsklinikker over hele verden. Det dur simpelthen ikke,” siger Rasmus Prehn og henviser bl.a. til Marie Stopes, som Danmark også støtter.

Ved topmødet forpligtede regeringer, virksomheder og organisationer sig på at arbejde videre efter topmødet, blandt dem Women Deliver.

”Det er meget vigtigt med de 1.250 forpligtelseserklæringer, der er kommet, siger organisationens præsident, Katja Iversen.

”Bl.a. så vi erklæringer fra 160 lande, som siger ’ja, vi støtter agendaen omkring kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder. Ja, vi støtter arbejdet for piger og kvinder, og ja, vi vil både investere og arbejde hårdt for at gøre verden bedre for dem’. Det er meget vigtigt.” 

Loading...

    ANDRE ARTIKLER OM #RETTIGHEDER

    Loading...