Gå til indhold
FOREBYGGELSE AF ISLAMISK EKSTREMISME FOREGÅR ONLINE

Med Wikipedia som våben

Organisationen Ideas Beyond Borders forsøger at forebygge radikalisering og ekstremisme ved at udbrede viden om alt fra menneskerettigheder til naturvidenskab – primært ved at oversætte Wikipedia-artikler til arabisk. Mød stifteren bag organisationen, der selv tidligere har været forsøgt kidnappet af Al-Qaeda og i dag er en af ekstremisternes værste fjender.

Af Ida Elmdal Thagesen. Foto: Ida Elmdal Thagesen

Faisal Saeed Al Muturs arrede ansigt er lagt i alvorlige folder, da han genkalder sig de mest skelsættende sekunder af sit liv: Da Al-Queda-soldater forsøgte at kidnappe ham.

Han husker stadig tydeligt, hvordan én soldat pludselig pegede på ham, mens en anden lynhurtigt satte i løb, direkte mod ham. 

Kidnapninger, bomber og afhuggede hoveder var mere eller mindre dagligdag i det krigshærgede Irak i 2007, og da den dengang 16-årige lægesøn var ekstra udsat grundet sin sekulære baggrund, var han chokeret, men ikke overrasket over kidnapningsforsøget. Han var derfor heller ikke overrasket, da hans bror en dag ikke kom hjem.

Faisal selv blev reddet fra kidnapningen af amerikanske styrker, men så heldig var broren ikke. Han blev myrdet.

Begivenhederne i Bagdads støvede gader har gjort Faisal til den mand, han er i dag. For efter at være flygtet til New York med livet i behold følte Faisal sig forpligtet til at hjælpe dem, der blev ladt tilbage i Irak. Den følelse førte til, at Faisal grundlagde Ideas Beyond Borders (IBB) – en nonprofitorganisation, hvis mission er at forebygge ekstremisme i Mellemøsten, før den slår rod.

Men hvordan fører man den mission ud i livet? Det har Magasinet 360 mødt Faisal til en snak om.

quote ikon

Unge irakere lærer, at islam er en fredelig religion – men samtidig, at de mennesker, der forlader islam skal slås ihjel. Men ved at læse en Wikipedia-artikel om kritisk tænkning lærer de at sætte spørgsmålstegn ved, hvordan de to ting kan hænge sammen.

Faisal Saeed Al Muturs, Ideas Beyond Borders.

Wikipedia er et vigtigt våben

Hvordan får man unge arabere til at sige pænt nej tak til ISIL og Al-Queda?

Kort sagt handler det om at skabe et alternativ til den ensidige terrorpropaganda.

Arabisk er det fjerdemest talte sprog blandt internetbrugere i hele verden, men alligevel er det kun 0,6 procent af alt onlineindhold, som er tilgængeligt på arabisk. Mange irakere har derfor stort set kun adgang til ekstreme budskaber fra terrorgrupperinger.

For bare få år siden eksisterede der eksempelvis ingen arabiske Wikipedia-artikler om menneskerettigheder. Derfor er IBB’s kerneprincip #translationmatters. Det er nemlig afgørende at oversætte informationen, så den bliver nemt tilgængelig i Mellemøsten.

Hvordan kan netop Wikipedia-artikler forhindre ekstremisme? 

Wikipedia-artikler er vigtige, fordi vi nemt kan oversætte artikler om emner som sekularisme, kritisk tænkning og menneskerettigheder fra engelsk til arabisk.

Lad os tage et eksempel: Et stort problem i Mellemøsten er sammenblandingen af religion og politik. Unge irakere lærer, at islam er en fredelig religion – men samtidig, at de mennesker, der forlader islam, skal slås ihjel. Men ved at læse en Wikipedia-artikel om kritisk tænkning lærer de at sætte spørgsmålstegn ved, hvordan de to ting kan hænge sammen.

Blå Bog

  • 28-årig menneskerettighedsaktivist og grundlægger af nonprofitorganisationen Ideas Beyond Borders (IBB), der når ud til mere end 2,4 millioner mennesker med oversættelser af bøger og artikler. Derudover er IBB med til at uddanne unge i områder, der tidligere har været kontrolleret af ISIL.

  • Født i Hillah, Irak, men har i dag bopæl i New York og opnåede amerikansk statsborgerskab i 2019.

  • Modtog i 2016 prisen President's Volunteer Service Award fra Barack Obama for sin frivillige indsats i USA og resten af verden.

  • Har 86.00 følgere på Facebook. Find ham også på Instagram @faisalalmutar.

Alle kan blive ekstremister

Hvem er disponeret for at blive ekstremister?

Alle kan blive ekstremister. Ekstremisme handler ikke om, hvem du er, men hvor du er i livet, og hvor sårbar du er.

Ekstremisme er en proces, hvor ekstreme ideologier og budskaber målrettes sårbare unge, som bliver nysgerrige. De får fortalt forkerte fortællinger.

Eksempelvis eksisterede der i Bagdad en falsk fortælling om, at Irak var ved at vinde krigen over amerikanerne.

Når disse fortællinger målrettes sårbare unge, begynder de at identificere sig med forfulgte minoriteter og engagere sig i at gøre modstand. 

Hvilken rolle spiller Danmark – og resten af Vesten – i IBB’s forebyggelse af denne proces?

Det er afgørende for IBB’s frivillige at føle, at de har opbakning. Blot et like på sociale medier betyder meget. Og det her er en fælles mission – for som jeg plejer at sige: Irak er modsat Las Vegas – det, som sker i Mellemøsten, bliver ikke i Mellemøsten. 

Fra sårbar 16-årig til magtfuld modstandsmand

12 år efter kidnapningsforsøget har Faisal Saeed Al Mutur formået at udbrede IBB til store dele af verden.

I skrivende stund har IBB således oversat mere end tre millioner ord fra engelsk til arabisk, spredt over 2.000 Wikipedia-artikler, forbundet mere end 2,4 millioner mennesker på tværs af landegrænser, og via ledelse af lokale græsrodsbevægelser uddannet en lang række både mandlige og kvindelige ”oversættere” i irakiske områder, der tidligere har været kontrolleret af ISIS.

Dermed er Faisal ikke længere blot en potentiel trussel for ekstreme grupperinger i Irak, men en prisvindende menneskerettighedsaktivist og verdenskendt foredragsholder.

Han er blevet en af ekstremisternes værste fjender og bombarderes med dødstrusler, hver gang hans arrede ansigt toner frem på skærmen i amerikanske medier.

En gennemsyret humanist, som svarer tilbage på dødstruslerne med Wikipedia som sit vigtigste våben.

Loading...

    ANdre artikler om #Rettigheder

    Loading...