Gå til indhold
BLIV KLOGERE

Ti idéer der forbedrer verden

Spiselige sugerør og bobler, der bremser plastik i floder, skal være med til at gøre verden til et bedre sted. Læs mere om de innovative projekter og mange andre gode idéer her.

 

Af Lasse Skytt.

1. farvning af tekstiler uden brug af vand eller kemikalier

Der bruges store mængder vand og kemikalier i tekstilindustrien. Der produceres ligeledes enorme mængder giftigt affald – blandt andet når tekstilerne skal farves. Nu har den hollandske virksomhed DyeCoo udviklet en bæredygtig måde at farve tøj på, som hverken bruger vand eller kemikalier. Da tøjet ikke behøver at tørre, tager processen desuden kun halvt så lang tid og bruger således mindre energi og koster mindre.
Det hollandske firma DyeCoo har udviklet en bæredygtig måde at farve tekstiler på uden vand og kemikalier. Foto: PR-foto.

2. bobler bremser plastik i floderne

Hvert år ender mindst otte millioner ton plastik i havet. En stor del af plastikken kommer fra floder. Nu har den hollandske startup Bubble Barrier fundet en måde at bremse problemet på. De vil placere rør med huller diagonalt på bunden af floder. Når der pumpes luft igennem rørene, skabes der bobler, som takket være rørets diagonale placering skubber flodens plastikaffald til siden, hvorefter det nemt kan samles op. 
Bubble Barrier bruger bobler til at bremse og samle plastik i floder, inden det skyller ud i verdenshavene. Foto: PR-foto. 

3. Lydbølger forhindrer plastikfibre i at følge med skyllevandet

Når vi vasker vores syntetiske tøj, frigives hundredtusindvis af plastikfibre fra tøjet i skyllevandet. Fibrene ender ofte i havet til stor skade for dyrelivet. Nu har japanske forskere fundet en ny metode, der forhindrer, at plastikfibrene ryger ud med skyllevandet. Ved at sende lydbølger gennem vandet i vaskemaskinen samles plastikfibrene ét sted, så vandet kan skylles ud, uden at fibrene følger med.

4. Møbler, der vokser på træerne

Et britisk par har en farm i Derbyshire, hvor de – bogstaveligt talt – giver næring til 250 stole, 100 lamper og 50 borde. FullGrown, som projektet hedder, er deres modsvar til, hvad de betragter som en ”ineffektiv og CO2-tung proces”, hvor træer skal fældes og skæres i småstykker, før de kan laves til møbler. I stedet for at følge konventionelle metoder sørger parret for, at træerne formes som stole og borde, imens de vokser. De kalder den langsommelige metode for ”zen 3D-printing”. 
FullGrown former stole og borde, mens de vokser. De kalder metoden for zen 3D-printing. Foto: PR-foto.

5. Smartwatch minder dig om klimaforandringerne

Uret tikker, når det kommer til klimaforandringer. Derfor har urproducenten Veldt designet et nyt luksus-smartwatch, Luxture Aarde, med funktioner som eksempelvis "The Climate Action Reminder", der beregner gennemsnitstemperaturer og sammenligner dem med for ti år siden. Foruden de sædvanlige notifikationer sender uret også opfordringer til at gøre noget ved klimaet.

6. Brugervenlig Hiv-test kan foretages hjemme

En af de største barrierer i kampen mod hiv i udviklingslande er manglen på nærliggende klinikker. Den britiske produktdesigner Hans Ramzen står derfor bag en opfindelse, der potentielt kan redde tusinder af liv. Opfindelsen CATCH er et billigt, brugervenligt apparat, som kan bruges til at teste for hiv derhjemme. Dermed reduceres behovet for at skulle rejse langt til nærmeste klinik.
CATCH er et billigt og brugervenligt apparat, som kan bruges til at teste for hiv derhjemme. Foto: Hans Ramzan, PR-foto. 

7. app hjælper flyselskab med at reducere co2

Flyselskabet Norwegian er blandt de mest ambitiøse, når det kommer til at reducere CO2-udledningen fra fly. Takket været appen SkyBreathe har Norwegian sparet 3.700 ton brændstof og reduceret deres udledning med 11.600 ton om måneden. SkyBreathe er udviklet af EU’s projekt SkyClean, som bruger data som vejrforhold, nyttelast og flyveveje til at beregne, hvor og hvordan der kan spares på brændstof og CO2-udledning.

8. Spiseligt sugerør AF PASTA erstatter plastik

Alene i USA bruges der omkring 500 millioner plastiksugerør om dagen. Selvom nye regler om forbud mod engangsplastik vil træde i kraft de kommende år, vil behovet for sugerør formentlig ikke forsvinde. Derfor har britiske Stroodles udviklet et spiseligt sugerør i pasta. Når man har tømt sin drink og spist sit sugerør, kan man glæde sig over, at Stroodles donerer en del af deres overskud til Ocean Plastic, som bekæmper plastikaffald.

Stroodles sugerør er lavet af pasta og kan spises, når du er færdig med din drink. Foto: PR-foto. 

9. DNA-smartwatch hjælper med sunde valg i supermarkedet

Forskere fra Imperial College London har udviklet et nyt apparat, DnaNudge, som gør det nemmere at vælge fødevarer, der er sunde for dine gener. Med en spytpind og en biomedicinsk chip tager det blot 15 minutter at analysere dit DNA. Når testen er overstået, kan du scanne stregkoderne i supermarkedet med dit smartwatch og se, om det pågældende fødevareprodukt er godt eller dårligt for netop dit helbred.
DnaSmart-Smartwatch gør det nemmere at købe fødevarer, der er sunde for netop dine gener. Foto: PR-foto. 

10. Robothale giver rygstøtte

Den aldrende japanske befolkning kan måske se frem til færre faldulykker i fremtiden. Japanske forskere har nemlig udviklet en robothale, som kan sættes på lænden af ældre personer. Halen skal give støtte, når ældre læner sig bagover, eller når de rejser sig efter at have bøjet sig forover. Hver femte japaner er over 70 år gammel. Opfindelsen kan derfor komme mange til gode. Inspirationen kommer fra dyr som leoparder og aber, der er kendt for at bruge deres hale som støtte.
Loading...

    Andre artikler om #innovation

    Loading...