Gå til indhold
NAVNE

5 personer der rykker verden

Selina Juul er kåret til Årets Europæer 2020. Stig Glent-Madsen er stifter af Fonden Det Nytter. Sammen med Poul Kjar, Helene Hagel og Peter Lykke Lind gør de en indsats for at forbedre verden.

 

Af Lasse Skytt.

Årets Europæer 2020

Selina Juul

 

De seneste fem år har Danmark reduceret madspild med 25 procent, og en del af æren kan tilskrives Selina Juul.

Hun har i over et årti stået i spidsen for den danske folkebevægelse Stop Spild af Mad.

Som en hyldest for sit arbejde blev hun for nylig kåret som Årets Europæer 2020 af det amerikanske magasin Reader’s Digest.

Ifølge magasinet får Selina Juul prisen for sin ustoppelige kamp for at mindske madspild – et arbejde, der har kastet 200 lokale, nationale og internationale projekter, kampagner og indsamlinger af sig.

Selina Juul og Stop Spild af Mad har desuden rådgivet bl.a. EU-Kommissionen og endda pave Frans, der også har helliget sig kampen mod madspild.

Det er 25. gang, at Reader’s Digest kårer årets europæer, og prisen tilfalder personer, der har gjort sig bemærket inden for temaer som miljø, menneskerettigheder, antikorruption og kvinderettigheder. 

Ny pressechef for UNICEF i Danmark 

Peter Lykke Lind

 

UNICEFs nye pressechef i Danmark hedder Peter Lykke Lind.

Han tiltrådte stillingen den 1. december efter at have været freelancejournalist i en årrække på medier som Information, Al-Jazeera, The Guardian og Time Magazine.

Peter Lykke Lind har også tidligere været journalist på Danmarks Radio og kortvarigt kommunikationsmedarbejder hos Læger uden Grænser.

Til Altinget udtaler han, at han som pressechef vil forsøge at få UNICEFs arbejde til at fylde mere i de danske nyhedsfeeds.

”Når jeg er stødt på UNICEF rundtomkring i verden, er jeg altid blevet imponeret, og så synes jeg, at deres arbejde med børns rettigheder i hele verden er enormt vigtigt. Det giver med andre ord bare rigtig god mening for mig", siger Peter Lykke Lind til Altinget.

 

Stifter af Foden Det Nytter

Stig Glent-Madsen

 

Siden 1987 har den advokatuddannede Stig Glent-Madsen arbejdet med udviklings- og nødhjælpsprojekter, blandt andet som formand for Folkekirkens Nødhjælp (1997-2005) og Dansk Flygtningehjælp (2008-2018).

Med den nyoprettede Fonden Det Nytter er det hans mål at fortsætte arbejdet for verdens fattige.

Af egne midler vil Stig Glent-Madsens fond i de kommende mange år betale knap 100.000 kr. om året til tre projekter i Uganda, Kenya og Burkina Faso – lande, hvor Stig Glent-Madsen efter eget udsagn har mødt nogle af de mest udsatte mennesker.

”Det er mit håb, at jeg ved at ’gå foran’ kan få andre til at bidrage. Ved at tilbyde foredrag og besøg i flygtningelejrene håber jeg, at det vil lykkes mig at få virksomheder og andre til at støtte op om og blive involveret i arbejdet”, siger han til Magasinet 360°.

Ny pressechef i Folkekirkens Nødhjælp

Poul Kjar

 

Det er en erfaren herre i udenrigstjenesten, der 1. februar er tiltrådt som ny pressechef i Folkekirkens Nødhjælp.

Den kommunikationsuddannede Poul Kjar satte sig første gang bag skrivebordet i Udenrigsministeriet i 2004 som redaktør på nærværende magasin (der dengang hed Udvikling).

Siden har han arbejdet på Asiatisk Plads ad flere omgange, senest som presserådgiver for udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Ifølge en pressemeddelelse er det Poul Kjars ambition at gøre Folkekirkens Nødhjælp ”endnu bedre til at engagere både unge og ældre borgere, virksomheder, det kirkelige bagland, kendte og kongelige”.

Han glæder sig især til at fortælle danskerne om det vigtige arbejde med klima, fattigdom og flygtninge. 

”Vi skal skabe endnu mere engagement og begejstring for organisationens indsats i verdens brændpunkter”, siger Poul Kjar i pressemeddelelsen.

Klimapolitisk leder i Greenpeace 

Helene Hagel

 

Greenpeace har fået ny klimapolitisk leder.

Helene Hagel kommer fra en stilling som klima- og miljøpolitisk rådgiver i Alternativet, hvor hun i fire år medvirkede til at sætte klimakrisen på dagsordenen i Danmark.

Det arbejde vil hun fortsætte hos Greenpeace, fortæller hun til organisationens hjemmeside.

“Opgaven bliver nu at sikre, at politikernes flotte ord og rammerne i den danske klimalov manifesterer sig i en egentlig omstilling af Danmark med vores fair bidrag til den globale omstilling. Alle sektorer skal levere, og Danmark kan blive det land i verden, der viser resten, hvordan man bliver et klimaneutralt samfund på en retfærdig måde”, siger Helene Hagel.