Strammere lovgivning reducerer plastikaffald
For nylig blev petroleumsbaserede plastikposer forbudt på Bali, hvilket har fået andre dele af østaten til at indføre samme forbud.
Netop stram lovgivning er nødvendig, hvis Indonesien skal nå målet om 70 procent reduktion af plastik i havet inden 2025. Det mener Gede Hendrawan, der er havbiolog og forsker i plastik i havet ved Balis Udayana-universitetet.
"Det er et ambitiøst mål, regeringen har sat, og det kan nås. Men det kræver, at hver eneste provins og distrikt i landet indsamler tilstrækkelige oplysninger om, hvor meget affald der bliver produceret, hvor meget der ikke bliver håndteret, og hvor meget der ender i havet", siger Gede Hendrawan.
Han forklarer desuden, at infrastrukturen inden for affaldshåndtering og genanvendelse skal udbygges, samtidig med at der skal ske en mentalitetsforandring. Lokalbefolkningens bevidsthed skal desuden øges. Bali har ifølge Gede Hendrawan brug for flere genbrugsstationer og flere komposteringsanlæg.
Gennem mere omfattende affaldssortering og genanvendelse bliver mængden af affald til de ti lossepladser på øen reduceret. Stram lovgivning skal gøre det strafbart af smide affald i naturen. Floderne skal, præcis ligesom havet, ryddes for plastik.
"Vi må få folk i gang med at samle plastik i floderne, ved grænsen til enhver by – plastiksamlere, som fjerner plastikken, inden den når havet", fortsætter Gede Hendrawan.
I hvilken udstrækning vil et forbud hjælpe på antallet af plastikposer i naturen? Hvilke andre ting skal forbydes?
"Forbuddet vil få stor effekt, men det er ikke tilstrækkeligt, hvis ikke regeringen samtidig udbygger et netværk til affaldssortering. Uden en ordentlig affaldshåndtering på Bali nytter det ikke, at flere engangsplastikprodukter bliver forbudt – eftersom det store problem vil forblive uløst".
Det haster med at skabe forandring. Mindre end halvdelen af alt affald, der produceres på Bali, bliver håndteret gennem genanvendelse eller deponering, mens resten enten brændes eller havner i naturen.
Det har alvorlige konsekvenser. Hvert år ender 33.000 ton plastik i havet.
Affaldsbjerget vokser, i takt med at antallet af turister stiger – ikke mindst fordi øens turister genererer treenhalv gang så meget affald som de lokale indbyggere. Sammenlagt står turisterne for 13 procent af affaldet.
Turisme er kernen i Balis økonomi – i 2018 besøgte flere end seks millioner udenlandske turister øen sammen med ti millioner indonesiske turister, hvilket var en stigning på ti procent fra det foregående år.
Løsninger, der på én og samme tid kan formindske øens forurening og øge antallet af turister, er derfor af høj prioritet for regeringen, der for nylig indledte samarbejdet The Bali Partnership.
Partnerskabet støtter præsident Joko Widodos mål om at reducere plastik i havet med 70 procent inden 2025. Kvalificerede rådgivere og en række organisationer skal samarbejde i Balis 15 højest prioriterede distrikter, hvor behovet for affaldshåndtering er størst. Målet er at halvere mængden af affald, der lander i havet, inden for fem år.