Gå til indhold
NAVNE

5 der rykker verden

Else Trangbæk har fået en prestigefyldt olympisk pris for at fremme  kvinders rettigheder i sportens verden. Jesper Olsen er ny formand i Transparency International Danmark. Sammen med Esben Q. Harboe, Dorthe Petersen og Trine Pertou Mach gør de en ekstra indsats for at forbedre verden. 

 

Af Lasse Skytt. 

Leder for Policy and Advocacy hos Oxfam IBIS

Trine Pertou Mach

 

Udviklingsorganisationen Oxfam IBIS har hentet Trine Pertou Mach hjem til Danmark for at lede den nyoprettede afdeling for policy and advocacy.

Hun kommer fra en stilling som leder af økonomisk udvikling for fred hos International Alert i London og har arbejdet internationalt i 20 år.

Derudover har hun bl.a. været bestyrelsesforkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke og folketingsmedlem for SF.

Med den nye afdeling vil Oxfam IBIS styrke sammenhængen mellem det politiske arbejde ude i verden og i Danmark. Afdelingen bliver også et videnscenter.

Trine Pertou Mach ser frem til at styrke Oxfam IBIS’ politiske profil og skabe større synlighed og engagement.

”Der er virkelig brug for at intensivere indflydelsesarbejdet for global lighed og retfærdighed.”

Vinder af Women and Sport Trophy 2020 i Europa

Else Trangbæk

 

Som atlet, professor, idrætspolitiker og forfatter har Else Trangbæk i mere end fire årtier sat fokus på kvinders rettigheder i sportens verden.

Nu belønnes hendes indsats med en prestigefuld olympisk pris.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC)  hylder den 74-årige danske forkæmper ved at udpege hende til vinder af Women and Sport Trophy 2020 i Europa.

Else Trangbæk har som mangeårig bestyrelsesmedlem i bl.a. Dansk Idrætsforbund (DIF) og Team Danmark arbejdet for at skabe lige muligheder for at udvikle sig gennem idræt.

Som forsker i idræt og historie har hun desuden bidraget med vigtige data om kønsforskelle.

Med IOC-prisen følger et beløb på 30.000 dollar, som skal bruges til et projekt om diversitet og ligestilling.

Else Trangbæk overvejer at bruge midlerne på et filmprojekt om de udfordringer, kvinder stadig har i sport.

Ny afdelingsleder for International Media Support

Esben Q. Harboe

 

Den pressefrihedskæmpende organisation International Media Support (IMS) har ansat Esben Q. Harboe som ny afdelingsleder for Afrika.

”I en tid præget af misinformation og knægtelse af ytringsfrihed verden over er indsatsen for at sikre uafhængige mediers overlevelse afgørende – en demokratisk nødvendighed. Jeg ser frem til at intensivere arbejdet med at understøtte innovative medier og nøgleaktører i Afrika,” fortæller Esben Q. Harboe til Magasinet 360°.

Esben Q. Harboe har de seneste par år arbejdet med menneskerettigheder og governance som Danida-rådgiver i Uganda.

Nu vender Esben Q. Harboe tilbage til IMS, hvor han i perioden 2012-2017 var Kina og Myanmar-program manager. Dengang var han endvidere involveret i organisationens regionale programmer i Asien samt organisationens globale arbejde for at styrke journalisters sikkerhed.

Tidligere har han været udstationeret for FN.

Esben Q. Harboe er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og master i Afrika-studier fra Københavns Universitet.

Han har også en mastergrad i offentlig forvaltning fra London School of Economics.

Ny direktør i PlanBørnefonden

Dorthe Petersen

 

Det er en kvinde med solid erfaring, der bliver ny direktør i PlanBørnefonden. Dorthe Petersen kommer fra en stilling som direktør i Meyers Madhus, hvor hun de sidste seks år har været med til at skabe massiv vækst.

Nu skal hun stå i spidsen for en af Danmarks største udviklingsorganisationer.

Arbejdet med sociale partnerskaber er ikke nyt for Dorthe Petersen. Hos Meyers Madhus har hun igangsat et større samarbejde med Oxfam IBIS om at etablere madskoler i Marokko, hvor målet er at skabe arbejdspladser og uddannelse til unge.

Dorthe Petersen afløser Gwen Wisti på direktørposten i PlanBørnefonden.

Ny formand for Transparency International Danmark

Jesper Olsen

 

Transparency International Danmark valgte Jesper Olsen som ny formand ved en online-generalforsamling i april.

Han overtager formandsposten fra Natascha Linn Felix, som ikke kunne genopstille som formand.

Jesper Olsen er tidligere næstformand og kender udmærket til de demokratiske udfordringer, som Transparency International forsøger at forbedre. Udfordringer, der ikke er blevet mindre som følge af corona-krisen.

”Overalt i verden, også i Danmark, samles utrolig stor magt på relativt få hænder. Det er nødvendigt, at der kan handles hurtigt. Men magten skal hurtigst muligt gives tilbage til parlamenter og domstole. Vi ser store udfordringer, også i Danmark, med åbenhed og transparens.”

Jesper Olsen er til daglig ekstern lektor i offentlig ret ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og er uddannet cand.jur.