Kommer corona-krisen til at få langsigtede konsekvenser for prioriteringen af den danske ulandsbistand?
”I første omgang har corona-krisen tvunget os til at forholde os meget offensivt til prioriteringen af ulandsbistanden inden for de rammer, vi har. Det, synes jeg, er lykkedes rigtig godt. Så lige nu er det ikke størrelsen på ulandsbistanden, der er problemet. Men på længere sigt kan vi komme til at stå i en situation, hvor der samlet set ikke er nok midler til at håndtere alle de udfordringer, corona-krisen fører med sig.”
”Men Danmark er jo med i den absolutte superliga for størrelsen af vores ulandsbistand med 0,7 procent af vores BNI, og det er noget, vi får ros for i FN. Jeg er lige blevet inviteret til et møde med Amina Mohammed, der er vicegeneralsekretær i FN, og hun vil gerne have Danmark og de andre nordiske lande til at gøre noget for at inspirere resten af verden til at prioritere flere penge til ulandsbistand og komme op på vores niveau.”
Er det nødvendigt at øge ulandsbistanden, så den kommer op på 1 procent af BNI?
”Når vi er på det niveau, vi er nu, så er det jo, fordi Lars Løkke-regeringen skar voldsomt ned. Vi overtager så det niveau, og det kan vi godt være stolte af. Kan man så ønske sig mere? Ja, det kan man. Kan man navnlig som socialdemokrat ønske sig mere? Ja, det kan man da i den grad.
Men jeg ved også godt, at det er svært at gøre, når vi som nu står i en krisesituation, der rammer hele den danske økonomi, og hvor det virkelig bliver knapt med midler på mange andre områder. Men jo, vi kan godt komme til at mangle midler på længere sigt. Det er bare ikke så nemt som at knipse med fingrene.
Jeg tror, at vi lige nu kan få mere ud af det resultatmæssigt på verdensplan ved at bruge flere kræfter på at presse andre lande til at komme op på vores niveau end ved at bruge al vores energi på en strid om de sidste decimaler. Det betyder jo meget mere for den samlede ulandsbistand i verden, hvis vi kan få flere lande med på at give mindst 0,7 procent.”
Hvorfor er det vigtigt, at Danmark gør noget for at hjælpe Afrika igennem corona-krisen?
”Vi skal være internationalt solidariske. Det har vi en stærk og stolt tradition for i Danmark. Vi er nogle, der tænker på andre end os selv. Det er punkt 1.”
”Punkt 2: Det bliver svært at få bugt med COVID-19 i verden, hvis ikke den også bliver bekæmpet i Afrika."
"Punkt. 3: Hvis ikke vi håndterer den medfølgende økonomiske krise i Afrika, så vil alle de resultater, som vi gennem årtier har opnået inden for fattigdomsbekæmpelse, ligestilling, bæredygtighed og klima, blive slået tilbage.”
Hvad betyder krisen for migrationen?
”Vi kan se, at problemerne med migration vil blive meget, meget større, hvis ikke vi gør noget for at forhindre et totalt kollaps. Det er nu, vi skal sætte ind, for ellers står vi over for en årrække med massive migrantproblemer. Vi skal også i Afrika have lys for enden af tunnelen.”