Konflikten mellem USA og Kina
FN har den svaghed, at systemet ikke har nogen selvstændig indkomst og er afhængigt af medlemslandenes bidrag, og at disse nemt kan politiseres.
De første 75 år indeholder mange eksempler herpå.
Senest så vi den amerikanske præsident, Trump, melde ud, at han ikke længere ville bidrage økonomisk til verdenssundhedsorganisationen WHO på grund af Kinas indflydelse i organisationen.
Ifølge Mogens Lykketoft svækker USA organisationen ved at modarbejde kollektiv handling og trække penge ud af budgetterne.
Og netop det stigende konfliktniveau mellem verdens stormagter er en aktuel trussel imod FN.
”Fra USA ser vi lige nu et større pres på FN og mere økonomisk pres. Men USA skal jo vide, at Kina står lige ved siden af, klar til at tage over,” påpeger Per Stig Møller.
”Forholdet mellem USA og Kina kan komme til at gøre FN til en regulær kastebold eller lamme organisationen totalt.”
Netop 75-årsfejringen er et godt eksempel på, hvordan FN risikerer at løbe spidsrod mellem særligt USA og Kina.
FN-systemet havde entreret med den kinesiske tech-gigant Tencent, som skulle stå for videokonference og tekst-ydelser i forbindelse med festlighederne. Men efter en politisk storm har FN-systemet måttet træde tilbage fra aftalen igen.
Splittelsen og konfliktniveauet i verden vil uvægerligt reflekteres direkte i FN også i fremtiden. Og så vil EU komme til at spille en mindre magtfuld rolle.
Professor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet Marlene Wind siger:
”EU mistede i år den ene af sine to permanente pladser i Sikkerhedsrådet, da Storbritannien trådte ud af EU i år. Det betyder, at Frankrig nu vil repræsentere både sig selv og EU i Sikkerhedsrådet i FN. Og dette kommer i en periode, hvor flere af EU's ressourcer går til sikkerhed og grænsebevogtning, og færre til aktivistisk udenrigspolitik.”
Blød magt i metermål
Men trods aktuelle konflikter og strukturelle udfordringer understreger globale processer som årtusindemålene, de aktuelle bæredygtighedsmål, dataindsamling og klima-konferencerne FN’s ideologiske og samlende kraft.
FN leverer simpelthen blød magt i metermål.
Og så har FN 50 underorganisationer, som sætter dagsordner og løser konkrete problemer for mennesker verden over.
”De største succeser i FN’s historie er det, som underorganisationerne har bedrevet. Se UNRWA, udviklingsorganisationen for Palæstina for eksempel, eller flygtningeorganisationen UNHCR eller verdenssundhedsorganisationen WHO,” siger Mogens Lykketoft.
Mogens Lykketoft mener, at uagtet FN’s udfordringer er organisationen en succes:
”Praktisk talt alle verdens regeringer sidder sammen i FN, og de er tvunget til at tale sammen. Det er i sig selv et civilisatorisk fremskridt.”