Fra filantropi til forretning
For at skalere konceptet og få input til nye samarbejdspartnere valgte Sera Scandia at deltage i SDG Accelerator – et program for små og mellemstore virksomheder under FN’s Udviklingsprogram (UNDP) og Industriens Fond.
"Den største gevinst ved at være med i innovationsprogrammet var at få sat ord på verdensmålenes betydning", siger Karsten Hoydal.
”Når man italesætter verdensmålene, begynder de også at forme sig i virkeligheden. Bare det at vi har siddet til møder og diskuteret verdensmålene i dybden, dér er vi nået langt. Fra det perspektiv har det været en god øvelse,” pointerer han.
I disse år vrimler det med lignende innovationsforløb, som skal støtte og inspirere virksomheder på vej mod den grønne omstilling.
Det gælder om at overbevise virksomheder i den private sektor om at hoppe med på verdensmålsvognen, hvis det virkelig skal rykke noget.
Et eksempel er Dansk Industris initiativ "Fra filantropi til forretning", hvor man har appelleret til virksomheder, som gerne ville have inspiration til at arbejde forretningsorienteret med de bæredygtige udviklingsmål.
”Ser din virksomhed verdensmålene som CSR 2.0 eller FN-bureaukrati? Så er du ikke alene. Men verdensmålene er mere end det. De åbner for nye forretningsmuligheder og store effektivitetsgevinster,” skrev Dansk Industri i sit oplæg til projektet, hvor 21 danske virksomheder deltog i perioden 2017-2019.
Blandt dem er Krüger A/S, som er specialiseret i bæredygtig vandbehandling, men som blandt andet også fokuserer på landbaseret fiskeopdræt, hvor fisk bliver opdrættet i tanke i bygninger, så man bedre kan kontrollere vandkvalitet og fiskenes vækst.
”Det er interessant at være sammen med virksomheder fra mange forskellige brancher, fordi det hjælper til at se egne styrker og svagheder,” forklarer kommunikationsdirektør Anne Abraham.
Krüger fik især udbytte af innovative værktøjer, som kan screene virksomhedens aktiviteter.
Det kan integrere verdensmålene direkte i forretningsstrategien, fortæller Anne Abraham.