Gå til indhold
BAKTERIENS FJENDE

Robotten, hele verden efterspørger

På grund af den smittende corona-virus er desinfektion på vej til at blive allemandseje. Det nyder den danske tech-virksomhed Sterisafe særdeles godt af. Den har nemlig opfundet en robot, der på et par timer kan desinficere alt fra hospitalsstuer til klasseværelser.

 

Af Lasse Skytt. Foto: Sterisafe PR-foto.

København, Danmark

At stå i spidsen for Sterisafe har været en mærkværdig oplevelse de seneste måneder.

For i takt med at corona-virussen spredte sig over hele kloden, voksede ordrebogen hos den københavnske tech-virksomhed.

Alene i marts lå salget på højde med hele sidste år.

”Det var underligt at iagttage den direkte sammenhæng mellem virussens globale spredning og så den efterspørgsel, vi oplevede,” fortæller direktør Eliot Booth.

”Men nu føler vi, at vi er på en vigtig mission for at hjælpe folk tilbage til deres normale liv og øge deres sikkerhed,” siger han.

Travlheden hos Sterisafe skyldes, at virksomheden har opfundet en robot, der kan hjælpe med at forhindre spredningen af blandt andet den farlige corona-virus.

Ved hjælp af ozon er den i stand til at slå vira og bakterier ihjel på alle overflader, og den patenterede teknologi er den eneste af sin slags på verdensplan.

Normalt skal der en person til at desinficere et lokale, og det foregår manuelt. Men det er vanskeligt at rengøre et hospitalsrum og rense alle overflader på effektiv vis.

Det er desuden usundt for personalet at arbejde med flydende kemikalier. Op mod 60 procent af overfladerne bliver slet ikke rengjort, påpeger Eliot Booth.

”Vores robot danner ozon fra vand og ilt. Det dræber bakterier og vira og kommer ind i alle sprækker og hulrum. Når robotten er færdig, suger den ozon-mængden tilbage, som herefter omdannes til ilt, så den ikke forurener de omkringliggende miljøer,” forklarer direktøren.

Sådan virker sterisafes desinficeringsrobot

  • Personalet kører robotten ind i det rum, der skal desinficeres – for eksempel på et hospital. Alle forlader rummet, som derefter forsegles.

  • Robotten sender en sky af ozon ud overalt i rummet. Ozonen slår alle vira og bakterier ihjel på alle overflader, i sprækker og hjørner. Processen tager op til et par timer, afhængigt af rummets størrelse.

  • Bagefter suger robotten ozonen tilbage i maskinen og omdanner den til ilt ved hjælp af en katalysator. Den fjerner samtidig alle andre uønskede partikler fra luften. Det eneste, robotten har brug for til processen, er vand og elektricitet.

  • Rummet er nu fuldstændig rent og desinficeret – også omkring dørhåndtag, under sengegærder og på alle andre tænkelige overflader. Dermed har robotten fjernet potentielt smitsomme bakterier og vira i rummet.

Udspringer af universitetsmiljøet

Mens mange opstartsvirksomheder over hele verden i al hast bakser med at udvikle teknologier, der på sigt kan stoppe corona-pandemien, har Sterisafe været i gang længe før, den verserende krise tog form.

Opfindelsen udspringer af universitetsmiljøet, og idéen går faktisk helt tilbage til 2011, hvor forskere og studerende fra Københavns Universitet ønskede at bygge bro mellem forskning og forretning.

Det skete med oprettelsen af firmaet Infuser, hvis formål var at lave kommercielle løsninger af den viden og forskning, som fandt sted på universitetets laboratorier. 

Både direktør Eliot Booth og vicedirektør Julien Rzepkowski kommer fra Frankrig og er begge tidligere Erasmus-studerende på Københavns Universitet, hvor også to af Sterisafes andre medarbejdere har studeret.

Robotten fra Sterisafe er blevet til i et samarbejde mellem flere forskere og tidligere studerende fra Københavns Universitet. 

På vej til det danske marked 

De seneste tre år har Julien Rzepkowski og kollegerne ladet deres efterspurgte desinficeringsrobot teste af universiteter og laboratorier, heriblandt Teknologisk Institut og et tysk laboratorium i Hamborg.

Ifølge vicedirektøren konkluderer undersøgelserne, at robotten slår 99,999 procent af alle vira og bakterier ihjel.

Til at begynde med – altså inden corona-virussen dukkede op – fokuserede Sterisafe primært på salg til hospitaler og fødevarefabrikker. To sektorer, som hver især stiller særdeles høje krav, hvad angår hygiejne.

”Men efter corona-krisen ramte, stiller alle sektorer i hele verden nu forhøjede krav til hygiejne – skoler, kontorer, laboratorier og hele transportsektoren. Derfor arbejder vi nu med mange forskellige brancher, som har brug for vores teknologi til at desinficere forskellige typer rum. Efterspørgslen fra hospitaler er også steget yderligere, og hospitalerne tager hurtigere beslutninger end førhen, fordi behovet nu er akut,” forklarer Eliot Booth.

Efterspørgslen betyder, at Sterisafe har måttet udvide sine produktionsfaciliteter.

Hidtil er al produktion foregået i Sverige, men i en tid med lukkede grænser har virksomheden lavet en aftale med en virksomhed på Fyn, der har stillet en produktionslinje til rådighed herhjemme. 

På billedet ses den første dansk-producerede robot sammen med produktchef Flemming Woer (tv.) og direktør Eliot Booth (th.).

Selve robotten er endnu ikke på markedet i Danmark, men Eliot Booth og den øvrige ledelse er i dialog med blandt andet Statens Serum Institut for at få teknologien ud på de danske hospitaler.

”Sådan noget plejer at tage lang tid, men i denne corona-tid er der indført nogle fast track-ordninger for den her type teknologi. Det gør muligvis, at vi kan få lov til at få robotten på det danske marked hurtigere end ellers,” siger Eliot Booth.

Indtil videre har Sterisafe robotter på markedet i europæiske lande som Tyskland, Irland og Schweiz samt i Mellemøsten, Asien og USA.

Vil arbejde dag og nat

Ifølge direktøren vil virksomhedens fremtidige succes afhænge af dens evne til at udvikle firmaet lige så meget over de næste seks måneder, som det ellers var planlagt de næste tre år.

For der er virkelig tryk på kedlerne i øjeblikket.

”Men det er rart at tænke på, at alt det videnskabelige og teknologiske arbejde, vi gik og lavede under radaren i fire år, nu bliver belønnet. At vi kan hjælpe verden med at håndtere en af de største kriser nogensinde, hvis ikke den største. Det giver os ekstra motivation til bogstaveligt talt at arbejde dag og nat for at gøre vores løsning tilgængelig hurtigst og bredest muligt,” slutter Elliot Booth.

Loading...

    Andre artikler om #TECH

    Loading...