Gå til indhold
BLIV KLOGERE

10 idéer der forbedrer verden

3D-printede fisk fra DTU og algebaserede bioreaktorer skal være med til at forbedre verden. Læs mere om de innovative projekter og mange andre gode idéer fra ind- og udland. 

 

Af Lasse Skytt.

1. DTU-studerende vil 3d-printe fisk

Vi spiser mere og mere fisk. Ifølge WHO er verdenshavenes kapacitet dog udnyttet maksimalt. Der skal derfor nye løsninger til, hvis vi fortsat vil have de proteiner, som fisk giver os.

Én løsning kommer fra en gruppe DTU-studerende, der har udviklet en teknik til at 3D-printe vegetariske fiskeprodukter. Produkterne skal gøre det ud for f.eks. laks og tun.

Projektet hedder Legendary Vish, og de første produkter forventes at blive markedsført til sushirestauranter i 2022. 

Studerende fra DTU vil 3D-printe vegetariske fiskeprodukter, der smager af f.eks. laks og tun. Foto: DTU. 

2. "Distancer" sikrer afstand til kollegaerne

Corona-virussen har på kort tid gjort social afstand til en nødvendig del af arbejdsgangen – bl.a. i åbne kontorlandskaber og på fabrikker, hvor medarbejdere bevæger sig rundt mellem hinanden.

For at minde folk om at holde afstand har tyske Phytec lavet såkaldt “Distancer” – et lille device med en chip, der kan hænges om halsen ligesom et medarbejderkort.

Via ultra-wideband-radioteknologi begynder “Distancer” at bippe, hvis man kommer for tæt (under 1,5 meter) på en kollega.

3. hestebønner skal erstatte klimabelastende sojabønner

Hvert år importerer Danmark omkring 650.000 ton sojabønner fra Argentina.Bønnerne anvendes i flere vegetariske fødevarer og som dyrefoder.

Men den store efterspørgsel har gjort sojabønnen til en klimabelastende fødevare.

Forskning fra Københavns Universitet viser, at lokalt dyrkede hestebønner kan fungere som gode alternativer til de udskældte sojabønner.

Næste skridt er at finde nye måder, hvorpå det plantebaserede proteinpulver fra hestebønner kan bruges som ingrediens i flere fødevarer.

Forskning fra KU viser, at sojabønner med fordel kan erstattes af lokalt producerede hestebønner. Foto: KU. 

4. Havbølger skyller Co2 væk

Project Vesta har igangsat et pilotprojekt, der potentielt vil kunne fjerne CO2 fra atmosfæren og bremse den globale opvarmning.

I et forsøg på at fremskynde naturlige processer vil de sprede et billigt grønt mineral kaldet olivin ud på verdens strande.

Når bølgerne så skyller ind over mineralet, bliver det langsomt malet til småsten, som trækker CO2 fra vandet og luften og fører det ud i havet i form af bikarbonat.

I sidste ende omdannes det til kalksten, som binder CO22 i millioner af år.

5. 3d-printede genstande "vækkes til live" 

Man kan efterhånden printe det meste med en 3D-printer – fra brillestel til bygninger.

Og takket være forskere på Københavns Universitet kan alle med en 3D-printer nu også printe interaktive genstande.

Den nyudviklede metode gør det muligt at lagre information til specifikke dele af genstanden, som ”vækkes til live” ved hjælp af en luftkompressor og tryksensorer.

Det giver elever i f.eks. biologiundervisning mulighed for at trykke på frontallapperne på en 3D-printet model af en hjerne og få information om netop dét center via en computer.

Forskere fra KU har fundet en metode, der gør det muligt at lagre information i 3D-printede genstande. Foto: KU.

6. miljøvenlig webshop mindsker nettets co2-udslip

Hver gang vi klikker på noget på en hjemmeside, medvirker vi til at udlede CO2.

Det enorme forbrug af strøm fra datacentre betyder, at internettet udleder omtrent lige så meget CO2 som hele den globale flyindustri.

Den bæredygtige modevirksomhed Organic Basics har derfor lavet en “low impact” webshop, som mindsker hjemmesidens CO2-udledning med 70 procent – f.eks. er alle datatunge videoer fjernet, og der vises kun billeder, hvis brugeren aktivt anmoder om det.

7. blockchain kan udrydde ulovlig tunfiskning

Hvert år bliver der fanget over 10 milliarder ton tunfisk lovligt. Men den stigende efterspørgsel på tun får også den illegale overfiskning til at vokse.

Derfor har Verdensnaturfonden (WWF) søsat et projekt, der ved hjælp af blockchain-teknologi skal følge den enkelte tunfisk fra fangst til spisebord.

Fiskeren sætter en mærkat på fisken, og derfra kan hvert led i forsyningskæden scanne og tilføje ikke-manipulerbare oplysninger om fiskens rejse fra hav til tallerken.

Blockchain-teknologi skal forhindre, at tunfisk fanges og sælges ulovligt. Foto: Verdensnaturfonden (WWF). 

8. Børn deler klimatanker i interaktiv app

For at give børn en stemme i klimadebatten har den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson skabt Earth Speakr.

Earth Speakr er en interaktiv app, der via augmented reality giver børn fra hele verden mulighed for at dele deres tanker om miljøet gennem animerede billeder.

På appens kort kan børnene – og voksne – finde steder i naturen, hvor andre brugere har “efterladt” en besked.

Den interaktive app Earth Speakr giver børn mulighed for at dele deres klimatanker med andre. Foto: PR-foto. 

9. Algebaseret bioreaktor

Ifølge klimaforskere bliver vi nødt til at hive CO2 ud af atmosfæren for at bremse den globale opvarmning. Én løsning er at plante flere træer.

Men nu har virksomheden Hypergiant lavet en algebaseret bioreaktor på størrelse med en telefonboks, som optager CO2 400 gange så effektivt som træer.

Kunstig intelligens hjælper algerne til at gro i en optimeret proces, og restproduktet kan bruges som brændstof, mad eller bioplastik.  

Den algebaserede bioreaktor fra Hypergiant optager kuldioxid 400 gange så effektivt som træer. Foto: PR-foto. 

10. Smart armbånd skal stoppe dårlig vane

"Rør ikke ved dit ansigt”, lyder et af de gode råd til at stoppe spredningen af corona-virus. En vane, der dog kan være svær at vænne sig af med.

For hver dag rører vi ved vores eget ansigt 23 gange – i timen.

Derfor har firmaet Slightly Robot udviklet det smarte armbånd “Immutouch”, som via en app kan indstilles til at vibrere, så snart brugeren bevæger sin hånd op mod ansigtet.

Det virker også mod neglebidning. 

andre artikler om #innovation

Loading...