Gå til indhold
CORONA VERDEN RUNDT

"Verden er i undtagelsestilstand - det må vi ikke glemme"

Danwatch, IMS og Magasinet 360° har under coronakrisen samarbejdet om at være et vindue til verden. “Det er helt afgørende, at vi i Danmark skaber et journalistisk vindue til verden, der er tilgængeligt for alle og ikke er bag en betalingsmur. Det er vigtigt for at engagere folk,” siger Jesper Nymark, direktør i Danwatch.

 

Af Louise Stigsgaard. Fotoserie sammensat af: Rikke Østergaard. 

vindue til verden

Verden er i undtagelsestilstand. Så kort kan det siges.

Covid-19 påvirker mennesker og samfund over hele kloden på paradoksal og grusom vis – fra Libanon til Yemen, Kenya og Peru.

Det er afgørende, at vi bliver ved med at se billederne og følge skæbnerne. Det fik i foråret det undersøgende medie Danwatch, International Media Support (IMS) og Magasinet 360° til at samarbejde om i fælleskab at få historierne bredt ud til danskerne. Nogle af billederne kan ses her på siden.

En mand forbereder kister i Manaus i Brasilien. I juni havde coronavirussen bredt sig til Amazonas, hvor de oprindelige folk bliver ramt hårdere af sygdommen og ofte er flere dages bådrejse fra et hospital. Foto: Alex Pazuello, Reporter Brasil / Danwatch.

Verden lukker ned

”Vi er øjenvidner til verdens lockdown, vi må ikke glemme vores ansvar i forhold til verden. Derfor er det helt afgørende, at vi i Danmark skaber et journalistisk vindue til verden, der er tilgængeligt for alle og ikke er bag en betalingsmur,” siger Jesper Nymark, direktør i Danwatch. 

”Som verden ser ud nu – og i det hele taget, er det ikke nok at engagere folk på den traditionelle måde. Vi har en generation, der har brug for at vide, hvordan de hænger sammen med verden, så de kan engagere sig og handle på det. Der skal være en bedre forståelse af, hvordan Covid-19 ændrer verden; hvordan civilsamfund lukkes ned og regnskov fældes i ly af virussen. Du skal have et incitament til at engagere dig, derfor er du nødt til at have et vindue til virkeligheden.” 

En kvinde kigger ud af et vindue i Phnom Penh. I maj blev 100.000 tekstilarbejdere i Cambodja arbejdsløse i løbet af få dage. Mange af tekstilarbejderne er fanget i dårlige lån, og de bliver nu sat på gaden af bankerne og efterladt i en desperat situation. Foto: CCIM / Danwatch.

Intet menneske er en ø

Derfor er der brug for journalistik, som viser, hvordan Danmark er forbundet med verden: gennem den elektronik, vi bruger, den mad, vi spiser, og det tøj, vi går med, og gennem nogle af de løsninger, Danmark kan hjælpe til med i udviklingslande og vækstøkonomier.

”Nogle af de mest sårbare i verden bliver ofte glemt. Corona rammer også tekstilarbejdere, fødevareproducenter og rissælgere. Den omkringliggende økonomi bliver smadret – og det accelererer fattigdom, hungersnød, ustabilitet, konflikter og migration. Verden brænder – det må vi ikke glemme,” siger Jesper Nymark. 

Håb i katastrofen

Repræsentanter for IMS og Danwatch var i september i Beirut, som er et godt eksempel på, hvordan et vindue til verden kan føre til handling, når der er momentum for det.

Beirut blev i august ramt af eksplosioner, der bogstaveligt talt rystede byen og kostede knapt 200 livet – oven i alle de problemer med et massivt indtog af flygtninge fra Syrien, korruption, konflikt, corona og en dysfunktionel regering, som Libanon i forvejen står i.

IMS, Danwatch og 360° har bragt stærke billeder og video-fortællinger om corona-krisen, som har ramt Beirut hårdt.

”Vi er nu ved at opbygge og intensivere samarbejdet med nogle af vores kontakter og partnere i Beirut, bl.a. Daraj, MegaPhone og Skeies,” siger Jesper Højberg, direktør i IMS.

”Det er vigtigt at styrke de lokale medier i, at de tør gå til magthaverne, og vi søger at styrke troværdige, uafhængige medier, fordi mange medier i Beirut er betalt af og hænger sammen med banker, virksomheder og politiske bevægelser.” 

Kriser som den i Beirut bliver nemt glemt af medierne, når de mørkegrå skyer fra eksplosionerne er lettet.

Derfor er det afgørende at blive ved med at fortælle om udfordringerne.

”Samtidig oplever vi nu, at vinduet til verden kan bruges til at handle,” siger Jesper Højberg.

”Fokus på Libanon kan bruges til at støtte de lokale medier i at blotlægge et dysfunktionelt og korrupt politisk system og fremme ytringsfriheden.” 

Korsangere optræder ved villaen Sursock, Achrafieh i Beirut til ære for de omkomne i forbindelse med en voldsom eksplosion i havnen i august. Ulykken har rystet byen og landet, som også er hårdt ramt af corona. Foto: Anwar Amro/AFP/Ritzau Scanpix.

Ekstraordinær dækning forandrer civile aktører

Noget af det, der har slået Jesper Højberg under den ekstraordinære dækning af coronakrisen er ud over gru og kaos også, hvordan det har forandret civile aktører. 

”Verden hænger sammen. Det ser vi i nye former for samarbejde, hvor f.eks. et medie eller en rettighedsorganisation også støtter nødstedte på gadeplan og er en leverandør af services. Det er nyt – og dybt menneskeligt. Nogle gange har organisationer været bedre til at hjælpe folk end staten. Det har givet medier og organisationer mere tillid og legitimitet i den brede befolkning. Og den har man brug for for at øge presset på dysfunktionelle ledere og offentlige institutioner. Det ligger der meget håb i – opstået ud af en katastrofe.”

Loading...
    Loading...