Gå til indhold
PARTNERSKABER

Dyreblod i skolemaden i Peru

Dyreblod fra slagterier behøver ikke at gå til spilde. Blodet indeholder det jernholdige protein hæmoglobin og kan derfor bruges til at bekæmpe jernmangelanæmi (jernmangel i blodet), som er et udbredt problem i udviklingslande.

Den danske virksomhed Sera Scandia har specialiseret sig i at omdanne dyreblod til fødevarer. Virksomheden indsamler blod på slagterier i Sydamerika og transporterer det til egne lokale fabrikker, hvor hæmoglobinen udskilles, tørres og bliver til et rødt pulver.

Sera Scandias bolivianske fabrik begyndte tidligere i år at levere hæmoglobinpulver til Qali Warma, et statsdrevet skolemadprogram i Peru, som allerede forinden brugte hæmoglobinpulver i madvarer som pølser, kiks, brød og dåsebønner.

"Hæmoglobinpulveret giver børnene det heme-jern (jern fra kødprotein, red.) og protein, de skal bruge i deres kognitive udvikling,” fortæller Stefan Bødtker Michelsen, direktør i Sera Scandia, til 360°.

På fabrikken i Bolivia udvinder man også biprodukter fra blodet, som kan bruges som en værdifuld komponent i fremstillingen af vacciner til dyr og mennesker og i en række medicinske produkter som eksempelvis cancermedicin.

Sera Scandia arbejder i regi af SDG Accelerator – et program for små og mellemstore virksomheder under FN’s Udviklingsprogram (UNDP) og Industriens Fond.

Af Mads Mariegaard