Gå til indhold
PARTNERSKABER

Siamesisk mudderkarpe bekæmper sult

Danske forskere står sammen med franske forskere og UNICEF bag en fiskesnack, som skal hjælpe underernærede børn i Cambodja.

Fiskesnacken Nutrix er fyldt med calcium og proteiner, som underernærede børn mangler. Foto: UNICEF. 

En sprød vaffel fyldt med næringsrigt pulver – beriget med tørret fisk fra Mekongfloden, bl.a. siamesisk mudderkarpe.

Sådan lyder opskriften på en fiskesnack, som to forskere fra Københavns Universitet – Sanne Sigh og Nanna Roos – har været med til at udvikle. Produktet skal bruges til at bekæmpe underernæring i Cambodja, hvor hvert tiende barn under fem år lider af akut underernæring.

Cambodja importerer allerede produkter til behandling af underernæring, men cambodjanerne bryder sig ikke om smagen og konsistensen, fortæller Sanne Sigh, ph.d.-studerende ved Institut for Idræt og Ernæring på KU, i en pressemeddelelse:

”Derfor var det vores opgave – sammen med en række samarbejdspartnere – at udvikle et produkt, der var tilpasset lokale smagspræferencer, og som samtidig lignede noget, cambodjanerne spiste i deres hverdag. Samtidig skulle det være billigere, så flere børn kunne blive behandlet. Da fisk er rigt tilgængeligt i Cambodja, lavede vi derfor et fiskebaseret produkt uden importeret mælkeprotein. Vi har efterfølgende vist, at det virker lige så godt i behandlingen af underernæring som det importerede mælkeprodukt.”

KU-forskerne har udviklet fiskesnacken i samarbejde med FN’s børnefond, UNICEF, det franske nationale forskningsinstitut for bæredygtig udvikling (IRD) samt DFPTQ, som er en instans under Cambodjas ministerium for landbrug, fiskeri og skovbrug.

Siamesisk mudderkarpe og de øvrige anvendte fisk har stor næringsværdi, fortæller Nanna Roos, lektor på Institut for Idræt og Ernæring på KU, i pressemeddelelsen:

”Der er rigtig meget calcium i fiskenes knogler, og hvad angår protein, er fiskene en fuldt ud tilstrækkelig erstatning for mælkepulver i de ernæringsprodukter, som man normalt behandler akut underernæring med.”

Snacken har fået navnet Nutrix og er sat i produktion af Danish Care Foods, en cambodjanskbaseret virksomhed med dansk ejerskab og ledelse.

Historien om fiskesnacken tog i øvrigt en drejning, da Ritzau troede, den var en aprilsnar. KU måtte efterfølgende udsende en nyhed om, at historien er ganske sand.

Af Mads Mariegaard