Nye ambitioner i Afrika
19 globale partnerskaber fik først på sommeren støtte fra det internationale initiativ P4G – Partnerskaber for Grøn Vækst og Verdensmålene. Målet er at hjælpe virksomheder, der har ambitioner om at erobre afrikanske markeder og bidrage til den lokale udvikling.
Fire af partnerskaberne har dansk islæt og tæller bl.a. Folkekirkens Nødhjælp, Arla Foods Ingredients, Grundfos og Novozymes.
I Kenya skal et partnerskab mellem Grundfos, Oxfam og de kenyanske vandmyndigheder eksempelvis sikre, at lokalbefolkningen i tørre områder får lettere adgang til rent drikkevand. Med en bevilling på 700.000 kr. skal partnerskabet effektivisere vandforsyningen for 240.000 kenyanere ved bl.a. at mindske vandspildet med 15 procent.
”Vi er glade for at samarbejde med en organisation som Oxfam med deres evner og visioner. Vi tror på kraften i mennesker, og kun gennem dristige partnerskaber og samarbejde får vi vand til at fungere og finder nye og bæredygtige løsninger til verdens største udfordringer,” siger Pia Yasuko Rask, direktør for safe water i Grundfos, ifølge virksomhedens hjemmeside.
I Etiopien skal partnerskabet mellem bl.a. Folkekirkens Nødhjælp, Arla Foods Ingredients og Novozymes udvikle en ny kikseopskrift. Kiksene skal have et højt proteinindhold, så de kan være med til at styrke fødevaresikkerheden for udsatte befolkningsgrupper i flygtningelejre og fattige byområder. Samarbejdet startede allerede i 2018 og skal nu med ny støtte på 3,5 mio. kr. fra P4G skaleres og gå fra ”laboratorium til marked”.
”De næringsrige kiks skal produceres og distribueres lokalt. På den måde er partnerskabet med til at sikre ernæring og skabe lokale jobs. Det vil i særdeleshed gavne befolkninger i flygtningelejre og udsatte byområder,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, i en pressemeddelelse.
To øvrige partnerskaber med dansk deltagelse har ligeledes fået støtte af P4G. I den ene er ambitionen at indfri shippingbranchens mål om nuludledning.
I det andet, hvor bl.a. OneThird medvirker, er målet at nedbringe klimapåvirkningen fra madspild på globalt plan.
Af Lasse Skytt.