Gå til indhold
AKTUELT

Nyt fra Asiatisk Plads

Nyt fra Asiatisk plads giver dig et overskueligt overblik over aktuelle nyheder og evalueringer fra Udenrigsministeriet.
I løbet af Youth Innovation Summit gave unge iværksættere deres bud på, hvordan verdens problemer kan løses. Foto: Screenshot fra Facebook.

Marokkanske iværksættere med bæredygtige idéer:

Først på sommeren mødtes unge iværksættere fra Marokko med et panel af internationale innovationseksperter.

Det skete på det virtuelle Youth Innovation Summit, hvor iværksætterne gav deres bud på, hvordan man kan løse nogle af de problemer, deres land står over for inden for klima, energi, turisme, landbrug og fødevarer.

Mødet, der blev livestreamet via Facebook, var arrangeret af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram sammen med UNDP og den marokkanske regering.

Blandt idéerne var en insektgift lavet af brændenældeekstrakt til at skaffe rent drikkevand samt en trafik-app, der kan mindske ventetiden ved busstoppestedet.

Alle projekter er bundet direkte op på et eller flere af FN’s verdensmål og skal nu omsættes til virkelighed.

Udenrigsminister Jeppe Kofod var med til at åbne det digitale iværksættermøde: ”Innovation er afgørende, hvis vi skal sikre bæredygtig udvikling og imødekomme de udfordringer, som de unge i Marokko står over for. Samtidig bør de unges gåpåmod, drivkraft og kreative løsninger tjene som eksempel for virksomheder og beslutningstagere,” sagde udenrigsministeren.

Dansk håndsrækning til voldsofre i Hviderusland:

Det omdiskuterede genvalg af Hvideruslands præsident, Lukasjenko, førte i sommer til de største folkelige demonstrationer i landets historie.

For at hjælpe hviderussiske journalister, menneskerettighedsforkæmpere og voldsofre i deres kamp for Hvideruslands fremtid donerer Danmark 500.000 kr. til deling mellem DIGNITY og International Media Support.

Støtten vil ifølge udenrigsministeren blive fulgt op af en fælles europæisk indsats.

Milliardstøtte til klimaindsatser i udviklingslande:

Økologiske kakaoproducenter i Elfenbenskysten, landmænd i Sudan og jordejere i Etiopien – det er blot nogle af de grupper, der går en lysere fremtid i møde takket være Den Grønne Klimafonds nylige klimastøtte på godt fem milliarder danske kroner.

Fonden er oprettet i FN-regi for at støtte fattige landes grønne indsats, og den uddelte i denne omgang midler til i alt 15 projekter.

”Selv i disse vanskelige tider må vi fortsætte og faktisk skrue op for vores støtte til klimaambitioner i udviklingslande. Klimastøtte udgør ligeledes en nøgle til en modstandsdygtig genopretning efter Covid-19-pandemien,” lyder det ifølge Global Nyt fra Nauman Bashir Bhatti, der sidder i fondens bestyrelse for Pakistan.

Danmark investerer en halv milliard kroner i en ny vindmøllepark i Etiopien. Foto: Udenrigsministeriet. 

Vindmøllepark i Etiopien med dansk finansiering:

For at give flere etiopiere adgang til strøm investerer Danmark en halv milliard kroner i en ny vindmøllepark i landet.

Vindmølleparken skal bestå af 29 vindmøller og levere grøn strøm til tre millioner mennesker.

”Der er brug for grønne dansk-inspirerede løsninger i verden. 600 millioner afrikanere mangler i dag adgang til ren energi, der er en forudsætning for bedre levevilkår, vækst og jobskabelse,” siger udviklingsminister Rasmus Prehn.

Vindmølleparken forventes at stå færdig i slutningen af 2022.

Danmark øgede i 2019 sit bidrag til verdens brændpunkter:

Over en halv milliard kroner bidrog sidste år til at fremme Danmarks sikkerhed og forebygge konflikt, migration og ekstremisme. Det fremgår af årsrapporten for Danmarks centrale stabiliseringsindsatser.

Ét af de danske redskaber til at imødegå de globale udfordringer er Freds- og Stabiliseringsfonden, hvis budget i 2019 rundede 500 millioner kroner – cirka 20 millioner kroner mere end året før.

Midlerne blev brugt på indsatser i seks regioner og 15 lande, herunder Mellemøsten, Sahel-regionen og Ukraine.

”Med midlerne i Freds- og Stabiliseringsfonden kan vi reagere på mange forskellige kriser. Indsatserne i verdens brændpunkter er med til at sikre, at vi fortsat kan leve trygt herhjemme,” udtaler forsvarsminister Trine Bramsen i årsrapporten.

Læs flere nyheder på www.um.dk.